
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160°C (előmelegítve)
A piskótához olvasszuk fel a vajat vagy margarint, majd hagyjuk hűlni. A spekulatius kekszet tegyük egy zacskóba és egy sodrófa segítségével törjük finom morzsává.
Piskóta:
A tojásokat a forró vízzel verjük habosra egy konyhai robotgéppel (habverő) kb. 1 percig a legmagasabb fokozaton. A cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a sóval, majd folyamatos keverés mellett adjuk a tojásos masszához, és verjük további 2 percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kekszmorzsával, majd a legalacsonyabb fokozaton, óvatosan keverjük a masszához. Végül adjuk hozzá a langyosra hűlt vajat vagy margarint is.
A tésztát simítsuk a tortaformába, és tegyük a formát a sütőben lévő alsó rácsra.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Összeállítás:
Miután a piskóta megsült, tegyük egy süteményrácsra és óvatosan vegyük le a forma peremét, majd hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát. Kihűlés után óvatosan vágjuk három egyenlő vastagságú lapra. Csepegtessük le a mandarint, de a levét fogjuk fel. A krémhez a hideg habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá.
Egy másik tálban keverjük simára a mascarponét a cukorral, a fűszerkeverékkel és 50 ml mandarinlével. A felvert tejszínhabot óvatosan forgassuk a mascarponés krémhez.
Betöltés:
Helyezzük az alsó piskótalapot egy tortatálra. Kenjük meg a krém egyharmadával, majd egyenletesen helyezzük el rajta a mandarin felét. Tegyük rá a második lapot, kenjük meg a krém második harmadával, és osszuk el rajta a maradék mandarint. Helyezzük rá a felső piskótalapot, majd a maradék krémmel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Tegyük a tortát legalább 1 órára a hűtőszekrénybe.
Díszítés:
Tálalás előtt a torta szélét díszítsük az egész spekulatius kekszekkel.
A tetejére szórjunk egy kevés durvára tört kekszet és aprított pisztáciát. Vagy akár egy-két mandarinszelettel is díszíthetjük.
Kapcsolódó receptek

Sütés

Sütés

Sütés