Még több infó az oetker.hu oldalról

A Dr. Oetker születése 1891-ig húzódik vissza: ekkor kísérletezte ki Dr. August Oetker patikus a ma már klasszikusnak számító sütőport. A társaság központja azóta is Bielefeldben van, de Németországon kívül a világ 40 országában kaphatóak a Dr. Oetker márkás árucikkei.
Az európai és a tengerentúli szervezetek közel 8000 alkalmazottat foglalkoztatnak. A vállalat több, mint 100 éves története során az Oetker-család mindig is aktív szerepet vállalt a cégvezetésben. Magyaroszágon nem sokkal az alapítás után, a múlt század elején jelentek meg az Oetker-termékek. Ma közel  300-an dolgoznak a budapesti irodában és a jánossomorjai gyártóüzemben.
Több, mint 100 különböző termékkel képviseli magát a márka az élelmiszerüzletekben, ezek közül szinte valamennyi a legnépszerűbb saját kategóriájában. Független kutatási eredmények igazolják: a Dr. Oetker az egyik legismertebb, legkedveltebb és leggyakrabban használt élelmiszeripari márka Magyarországon. A Superbrands díjat hétszer érdemelte ki a Dr. Oetker Magyarország.

A Dr. Oetker története

A történet 1891-ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában kezdődött. A fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker éjszakába nyúlóan kísérletezik a gyógyszerészmérleggel, a mozsárral és különböző porokkal. És amit így elér, forradalmasítja a sütést: feltalálja a Backin nevezetű sütőport - egy pontosan 1 font liszthez elegendő sütőszert. A háziasszonyoknak már akkoriban garantálja: a Backinnal minden sütemény biztosan sikerül. Az első sütőporos tasak képe itt látható, amelyen a Dr. Oetker vállalat logója még egy gyógyszertári serleg volt, utalva a cégalapító eredeti foglalkozására.

Jövőbelátásról tanúskodik dr. August Oetker, amikor 1900-ban logóval látja el termékeit. Még 1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiír egy tervező pályázatot. Számos munka érkezik, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolja. 1900-ban bejegyezik a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát. Az új védjegy 1901-ben váltja fel a vegyészpoharat. A piros-fehér "Világos fej" ezek után minden Oetker terméken megtalálható és a vásárló felé a minőséget szimbolizálja. Dr. August Oetker ezen cselekedetével a márkagyártás megalapítójának számít Németországban.

A hihetetlenül megnövekedett kereslet a "Backin" sütőpor és a "Gustin" étkezési keményítő iránt ipari méretű gyártást tesz szükségessé. 1900. május 15-én, vagyis csupán 9 évvel a cégalapítás után, elkezdődik a gyártás az első németországi gyárban. 1908-ban megalakul az első külföldi leányvállalat az ausztriai Badenben. Néhány éven belül a Bécs melletti vállalat által betörnek Magyarországra is a Dr. Oetker termékek, a magyar fogyasztók elkezdik megismerni a márkát.

1918-ban meghal dr. August Oetker. A vállalkozást azoban nincs ki tovább vigye, hiszen fia, Rudolf 1916-ban a verduni csatában életét veszti, unokája, Rudolf August pedig csak kétéves. A vállalkozást özvegyének új élettársa, Richard Kaselowsky éleszti újra. 1924-ben a céget bejegyzik Magyarországon. A cégvezetők Hornberg Gusztáv és Weisz József. A termelés az akkori "Conti uccai" üzemben folyik, ma Tolnai Lajos utca, és Budapest VIII. kerületében található.

Már a 20-as évek végén felismerte Richard Kaselowsky a multimédiában rejlő lehetőségeket és 20 perces reklámfilmeket sugároz a mozikban. A háborút megelőző időkben mobil információs autók, filmelőadások és cégelőadások viszik közel a Dr. Oetker termékeket a fogyasztókhoz. 1933-ban a logó piros hátteret kap.

Dr. Oetker a bajban is praktikus ötletekkel szolgálja fogyasztóit: a korhoz illő receptekben ad a háziasszonyoknak tippeket, hogy a kevéske hozzávalóból hogyan varázsolhatnak az asztalra finom falatokat. A második világháború után Rudolf August Oetker, a cégalapító unokája vezeti a céget nemzetközi sikerre. A háborús években a magyarországi Dr. Oetker vállalat újra német kézbe, német irányítás alá kerül. 1945 után a céget jóvátétel fejében a Szovjetúnió kapja meg. A német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltják fel.

Németországban Renate asszonnyal leforgatják az első Dr. Oetker tv reklámot. A hölgy sok éven keresztül a cég ikonikus reklámarca marad. A logó 1956-ban ismét apróbb módosításokon esik át. A magyarországi leányvállalat elveszti önállóságát, és ezáltal a hazai Dr. Oetker termékek gyártása leáll.

A 60-as években Marie-Luise Haase asszony népszerűsíti az egyedülálló Dr. Oetker Kísérleti Konyhát, mint a konyha vezetője. A termékpaletta kiegészül a jégkrémmel, amit az ettlingeni jégkrémüzemben állítanak elő.

A vállalat növekedésének záloga az állandó recept- és termékinnováció. Jó példa, hogy 1970-ben, amikor a német háztartásokban nagymértékben elterjedtek a jégszekrények és fagyasztóládák, a Dr. Oetker megjelent első fagyasztott pizzájával, a Pizza Romana-val. A 70-es években újra megjelennek Magyarországon az Oetker - termékek. A Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.

August Oetker, Rudolf August Oetker fia beltagként belép a vállalkozásba. Különböző cégeket egyesít Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG (Dr. August Oetker Élelmiszer Bt.) néven. Ez a társaság építi a továbbiakban a Dr. Oetker márkát.

Az Oetker család nemcsak a vállalat iránt érez felelősséget, hanem a társadalom iránt is. Környezetbarát vállalatvezetés, a munkaidõmodellek sikeres bevezetése, valamint kulturális és szociális érzékenység jellemzi a család gondolkodásmódját.

Magyarországon 1992-ben megalakul a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. és visszavásárolják a licencet a győri vállalattól. A cég a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100 % -os leányvállalata. 1995-ben zöldmezõs beruházásként felépül a jánossomorjai gyáregység, és hosszú kimaradás után újra beindul a magyarországi gyártás. A sütési hozzávalók és a desszertporok mellett a Dr. Oetker Magyarország megjelenik a mélyfagyasztott pizzák piacán is 1996-ban a Ristorante olasz típusú vékonytésztás pizzacsaláddal, amit 1997-ben a Big Americans vastagtésztás mélyfagyasztott pizza követ.

A 2000-es években a magyarországi vállalat több új termékcsaládot vezet be a piacra a hagyományos sütési hozzávalók és desszertporok mellett . Így kerül a magyar polcokra a Vitalis müzli, a Choco-Choco forró csoki ésa Shake-Shake tejturmix. 2007-ben megújul a magyar Dr. Oetker vállalat honlapja, és bővül a feltöltött receptes adatbázis. Az izgalmas recepteket kedvelők feliratkozhatnak a hetente kiküldött receptes hírlevélre, az allergénekre érzékeny fogyasztóink pedig regisztrálhatnak az allergénekről tájékoztatást adó oldalunkra, ahol a termékek összetételében történő változásokról, illetve az új termékekről naprakész információkat szerezhetnek.

A 2010-es évek is sok fejlődést hoznak a vállalat életében. A magyar boltokba kerül sok sikeres temék mellett a Dr. Oetker Házi krémes krém, a Paula Puding és a Dr. Oetker Guseppe pizza termékcsalád. A jánossomorjai gyár már 15 országba szállít Magyarországon előállított Dr. Oetker finomságokat. 2010-ben létrehoztuk a www.sutnijo.hu édességekkel, sütéssel kapcsolatos közösségi oldalt, amelyen már nagyságrendileg 7000 finomság receptjével találkozhatnak az érdeklődők.