Flag

Mézeskalács-figurás torta

kb. 10 szelet
Közepes
80 Perc
Dekoratív tortacsoda mézeskaláccsal
Hozzávalók
Elkészítés
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

Csatos tortaformához (20 cm ø)
kevészsiradék
sütőpapír
Tepsihez
sütőpapír
kiszúró (erdei állatos)
Piskótatésztához
3 dbtojás (M-es)
3 ek.forró víz
100 gcukor
1 tasakDr. Oetker Vanillincukor
75 gbúzaliszt
1 késhegynyiDr. Oetker Sütőpor
75 gDr. Oetker Étkezési keményítő
1 ek.Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
1 kk.őrölt fahéj
0,5 kk.őrölt szegfűszeg
ízlés szerintőrölt gyömbér
Gyúrt tésztához
140 gbúzaliszt
1 késhegynyiDr. Oetker Sütőpor
50 gcukor
1 tasakDr. Oetker Vanillincukor
100 glágy vaj vagy margarin
1 kk.őrölt fahéj
0,5 kk.szegfűszeg
Töltelékhez
kb. 300 gvörös áfonya dzsem
1 tasakDr. Oetker Csokoládés Tortakrém
200 mlhideg habtejszín
200 mlhideg tej
Bevonáshoz
1 tasakDr. Oetker Tejszínes-Vaníliás Tortakrém
200 mlhideg habtejszín
200 mlhideg tej
Díszítéshez
Dr. Oetker Dekor Toll csokoládé- és karamellízű

Termékek megtekintése

Picture - Dr. Oetker Sütőpor
Picture - Dr. Oetker Sütőpor
Picture - Dr. Oetker Csokoládés Tortakrém
1

Előkészítés

A tortaformát kivajazzuk és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

2

Piskótatészta

A tojásokat meleg (nem forrásban lévő) vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben a cukrot és a vanillincukrot beleszórjuk, és a masszát további 2 perc alatt felverjük. A lisztet a sütőporral, az étkezési keményítővel, a kakaóporral és a fűszerekkel összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton a masszába keverjük. A tésztát a csatos tortaformában elsimítjuk. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.

Sütőlap helyzete: Alulra

sütés: kb. 30 - 35 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 160 °C


A csatos tortaforma szélét leoldjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral letakart rácsra borítjuk. A forma alját eltávolítjuk, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt formát megtisztítjuk, majd az alját kivajazzuk.

3

Gyúrt tészta

A tepsit sütőpapírral béleljük. A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tészta 1/3 részét enyhén lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrókkal különböző erdei állatos motívumot szúrunk ki, a tepsibe tesszük és a sütő középső részében megsütjük.

Sütőlap helyzete: Középre

sütés: kb. 8 - 10 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 180 °C


A kekszeket sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát a formában tortalappá nyomkodjuk, és villával többször megszurkáljuk. A formát rácson a sütő középső részébe toljuk.

Sütőlap helyzete: Középre

sütés: kb. 12 - 15 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 160 °C


A tortaforma szélét lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortalapot hosszú késsel leválasztjuk a tortaforma aljáról, de a formával együtt, rácson hagyjuk kihűlni.

4

Töltelék

Picture - Mézeskalács-figurás torta_Lepes_1_web

A gyúrt tésztából készült tortalapot egy tortatálra tesszük, és 1 evőkanál dzsemmel megkenjük. A piskóta tortalapot kétszer átvágjuk vízszintesen, és az alsót a gyúrt tortalapra tesszük. A csokoládés tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A krémet nagy kerek csövű nyomózsákba (kb. 15 mm ø) töltjük. A szélétől kezdve, egymástól kb. 2 cm távolságra két kört rajzolunk, és a közepét kitöltjük. A köztes területeket az áfonyadzsem felével megtöltjük (1. ábra). Rátesszük a másik tortalapot, és kissé megnyomkodjuk, majd ugyanúgy tortakrémmel és a dzsemmel megtöltjük. A felső tortalapot rátesszük, és megnyomkodjuk. A tejszínes-vaníliás tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A tortát teljesen bekenjük a krémmel, majd díszítjük.

5

Díszítés

A kekszeket csokoládés dekortollakkal díszítjük. A tortabevonót a leírás szerint felolvasztjuk, majd az egyik sarkát kissé kivágjuk. A torta tetejének szélét a tortabevonóval körbe csorgatjuk és kb. egyforma távolságokra hagyunk cseppeket a torta szélén lefolyni.