Flag

Kovászos kalácskoszorú

kb. 6 darab
Egyszerű
120 Perc
Kelt tésztás csoda szárított rozskovásszal
Hozzávalók
Elkészítés
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

Tepsihez
sütőpapír
Tésztához
300 gtönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
180 gbúzaliszt
150 mltej
100 gRama margarin
100 gcukor
2 dbtojás (M-es)
1 tasakDr. Oetker Instant Élesztő
1 tasakDr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasakDr. Oetker Vanillincukor
1 tasakDr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 csipet
1 csipetőrölt szerecsendió
60 gmazsola
2 ek.Dr. Oetker Aroma Rum
Kenéshez
1 dbfelvert tojás (M-es)
Díszítéshez
40 gszeletelt mandula

Termékek megtekintése

Picture - Dr. Oetker Instant Élesztő
Picture - Dr. Oetker Szárított rozskovász
Picture - Dr. Oetker Aroma Rum
1

Előkészítés

A mazsolát a rum aromába áztatjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

2

Elkészítés

Picture - kovaszos kalacskoszoru_1

Tészta:
A kétféle lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, a vanillincukorral, citromhéjjal és a szerecsendióval egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tej-zsiradék keveréket és a mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A 12 tésztából egyenként kb. 40 cm egyforma hosszúságú rudakat sodrunk (1. kép).


Picture - kovaszos kalacskoszoru_2

Egy-egy rudat összecsavarva kis koszorút készítünk (2. kép) és a tésztavégeket összeillesztjük. Az így kapott 6 db koszorút a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával lefedjük és további kb. 15-20 percig kelesztjük. A koszorúkat a felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, majd a sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalács koszorúkat egy sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt tetszés szerint porcukorral megszórjuk.