Flag

Flódni pohárdesszert

kb. 4 - 6 adag
Egyszerű
40 Perc
Kényeztető csoda mákkal, dióval, almával
Hozzávalók
Elkészítés
Recipe Tips
Ha marad még leveles tészta kekszünk, tálaljuk ropogósként a pohárdesszertek mellé.
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

A tésztához
1 csomagDr. Oetker Leveles tészta
A mákos réteghez
50 gdarált mák
100 mltej
1 kk.Dr. Oetker Finesse Reszelt Narancshéj
1 - 2 tk.méz
Az almás réteghez
2 dbalma (nagy méretű, kb. 250 g)
1 tasakDr. Oetker Vanillincukor
A diós réteghez
80 gdióbél (finomra őrölt)
1 kk.Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
A töltelékhez
1 tasakDr. Oetker Gála Krémpuding vaníliaízű
500 mlhideg tej
A díszítéshez
1 dbfelvert tojás (M-es) a kenéshez
2 ek.kristálycukor
30 gdióbél (durvára vágott)

Termékek megtekintése

1

Előkészítés

A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten pihentetjük 10-15 percet. A tejet felforraljuk, belekeverjük a reszelt narancshéjat, és ízlés szerint mézzel édesítjük. Forrás után hozzáadjuk az őrölt mákot, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg teljesen fel nem szívja a tejet, majd hűlni hagyjuk. Az őrölt dióbelet citromhéjjal elkeverjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd az almahúst nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve, éppen egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk és hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.

2

Elkészítés

Tészta: A leveles tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, a papírt tepsire (kb. 30x40 cm) helyezzük. A tésztából kiszaggatunk 12 korongot (átmérőjük legyen valamennyivel kisebb, mint a deszszertes poharak szája), a maradék tésztából karácsonyi formákat, pl. csillagokat szaggatunk ki. A kiszaggatott formákat a felvert tojással megkenjük. A kristálycukrot és a durvára vágott diót összekeverjük, majd a korongokat megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a formákat aranybarnára sütjük.

Sütőlap helyzete: Középre

sütés: kb. 12 - 15 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: 180 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: 160 °C


Töltelék: A kimért hideg tejet egy magas falú keverőedénybe tesszük, majd a krémpudingport – a csomagoláson leírtak szerint – kézi habverővel kb. 3 percig keverjük. Kettéosztjuk, egyik feléhez hozzákeverjük a mákot, a másikhoz pedig a diót. A desszertes poharak aljába 1-1 tésztakorongot helyezünk. Erre kanalazzuk ízlés szerint felváltva a mákos, a diós és az almás tölteléket további 2-2 tésztakoronggal.


Díszítés: A desszertek tetejét leveles tészta csillagokkal és kevés dióbéllel díszítjük.

  • Ha marad még leveles tészta kekszünk, tálaljuk ropogósként a pohárdesszertek mellé.