Flag

Édes fonott konty

kb. 12 - 16 szelet
Közepes
100 Perc
Ínycsiklandó tavaszi finomság kelt tésztából
Hozzávalók
Elkészítés
Recipe Tips
A kockacukrot késsel is elfelezhetjük.
Recipe Tips
A kalács lefagyasztható.
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

A tésztához
250 mltej
75 gRama margarin
100 gkockacukor
500 gbúzaliszt
1 tasakDr. Oetker Instant Élesztő
60 gcukor
1 tasakDr. Oetker Vanillincukor
1 csipet
1 dbtojás (M-es)
50 gmandula (aprított)
A kenéshez
1 dbfelvert tojás

Termékek megtekintése

Picture - Dr. Oetker Instant Élesztő
1

Előkészítés

A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük. A tejet megmelegítjük és felolvasztjuk benne a margarint. A kockacukrot mélyhűtőtasakba tesszük és sodrófa segítségével durvára aprítjuk.

2

Elkészítés

A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A kockacukor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót. Hozzáöntjük a meleg tejes margarint, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva 15 percig meleg helyen állni hagyjuk.


Picture - Süßer Flechtknoten Step 01 Dr. Oetker 10x6 quer_0.jpg

A tésztába enyhén lisztezett munkafelületen belegyúrjuk a kockacukrot, majd 4 egyforma méretű darabra osztjuk. A darabokat kb. 40 cm hosszú hengerekké formázzuk. Közben figyelünk arra, hogy a kockacukor a „tésztában maradjon”. A 2-2 hengerbőlkeresztet formázunk úgy, hogy az egyik henger a másik alá, majd a következő fölé, a másik pedig fordítva, előbb a másik fölé, majd a következő alá kerüljön.


Picture - Süßer Flechtknoten Step 02 Dr. Oetker 10x6 quer_0.jpg

Először az alsó hengerek végeit óramutató járásával megegyezően a tőle balra levő hengerekre hajtjuk.


Picture - Süßer Flechtknoten step 05_0.jpg

Végül a lenti végeket az óramutató járásával ellentétes irányban a jobbra levő hengerekre hajtjuk. A végeket kicsit összenyomkodjuk. Két kézzel óvatosan az egész tészta alá nyúlunk, és a fonatot betesszük a tepsibe.


Az esetlegesen lehullott cukordarabokat újra visszanyomkodjuk. A kalácsot még egyszer 30 percig meleg helyen állni hagyjuk. A tésztát a felvert tojással megkenjük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.

Sütőlap helyzete: Középre

sütés: kb. 35 - 40 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 170 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 150 °C


Sütés után a sütőpapírral együtt sütőrácsra tesszük és melegen tálaljuk.

  • A kockacukrot késsel is elfelezhetjük.
  • A kalács lefagyasztható.