Flag

Császárzsemle

kb. 6 darab
Közepes
40 Perc
Gyors és látványos péksütemény a reggelizőasztalra.
Hozzávalók
Elkészítés
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

Tésztához
375 gbúzaliszt
1 tasakDr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasakDr. Oetker Expressz Élesztő
1 tk.só (kb. 7 g)
1 kk.cukor
225 mlmeleg víz
2 ek.napraforgóolaj
Kenéshez
1 dbtojás (M-es)

Termékek megtekintése

Picture - Dr. Oetker Szárított rozskovász
Picture - Dr. Oetker Expressz Élesztő
1

Előkészítés

A tepsit (kb. 35x40 cm) kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

2

Tészta

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a szárított rozskovászt, az expressz élesztőt, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. 

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Mindből kb. 30-35 cm hosszú hengereket sodrunk. Megformázzuk a császárzsemléket. Az első hengert a kezünkbe vesszük, a két végét összefogva lazán összecsomózzuk. A tészta felülre került végét alulról, alulra került végét pedig felülről áthajtjuk a csomón. A végeket összecsípjük középen. Hasonlóan megformázzuk a többi császárzsemlét is. 

A zsemléket egymástól kellő távolságra sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 15 percet pihentetjük.

Ezután a tetejüket lekenjük egy kevés vízzel hígított, felvert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a zsemléket aranybarnára sütjük.
 
Sütés: a sütő középső részen
Sütési idő: kb. 20-25 perc
 
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
 
A kész zsemléket a sütőlemezzel együtt rácsra téve hűlni hagyjuk.

3

A kész zsemléket a sütőlemezzel együtt rácsra téve hűlni hagyjuk.