Számos különféle bevonat létezik, mindegyik más-más összetevőből áll. Feladata azonban valamennyinek azonos: arra szolgál, hogy bevonja és díszítse a tortákat, muffinokat, a cupcake-eket és egyéb süteményeket. Igen kedvelt fajtája a vajas krém, de ugyanúgy megemlíthetjük a cukormázas bevonatot vagy a ganache-t is.
Tulajdonképpen miért is kenjük be kívülről a tortákat, illetve miért használunk mázakat, bevonatokat? Két okból is: egyrészt a bevonat finomabbá, másrészt pedig sokkal szebbé is teszi a süteményeinket. Néha arra is használják, hogy segítségével a fondant vagy más dekoráció szépen hozzá tudjon tapadni a tortához. Vagyis a bevont sütemény, torta extra ízeket és textúrákat kap, így a bevonat lesz – kis képzavarral élve – a hab a tortán.
Mindenki hallott már a cukormázas bevonatról. Két egyszerű és hétköznapi összetevőből áll, a porcukorból és a vízből. Kombinálhatjuk egy kis citromlével is, ha citromos ízvilágú süteményt készítünk. Ha pedig a vizet gyümölcslével helyettesítjük, finom bevonatot készíthetünk piskótás vagy kevert sütikhez. Nem annyira sűrű és krémes, mint például a krémsajt alapú bevonat, de jól használható szép vékony bevonatok készítésére, például egészben sült, majd szeletekre vágva tálalt süteményeknél. Változata az íróka (külföldi receptekben royal icing), ez egy olyan cukor alapú bevonat, amelybe víz helyett tojásfehérje kerül. Színe hófehér, és gyakran szoktak vele kekszeket dekorálni.
A csokis bevonatok készülhetnek tejcsokiból, étcsokiból vagy fehér csokiból is. Gyakori vendég a konyhában, ha gyerekekkel sütünk, belemártogathatjuk a kekszeket, használhatjuk díszítésre vagy egész torták, sütemények bevonására. Csokibevonattal minden süti finomabb!
Csak egy lépés a csokibevonattól a sokkal gazdagabb állagú és ízvilágú ganache. 2 rész bevonatból és egy rész tejszínből készül. Nagyon egyszerűen ízesíthető, például vaníliával, kávéval vagy akár alkoholos italokkal (konyak, sherry, rum) is feldobhatjuk.
Ha a teltebb, krémesebb bevonatok mentén haladunk tovább, eljutunk a vajas krémig, a krémsajtos bevonatig és a tejszínhabos bevonatig. Viszonylag egyszerű elkészíthetőségük és sokoldalúságuk miatt igencsak közkedveltek. A vajjal készült bevonatok nagyszerűek fondant alá kenve.
Az íz nem ismerhet határokat, valamennyi krémtípus klasszul ízesíthető. Használhatunk gyümölcsöket – például püré vagy lé formájában –, szeszes italokat, többek közt rumot, konyakot és likőröket, kávét, citromkrémet, csokit, őrölt vagy összetört olajos magvakat, durvára tört kekszeket és sok egyebet. Az olajos magvak, a kókuszreszelék és a durvára tört kekszfélék szépsége abban rejlik, hogy a plusz ízek mellett különleges textúrákkal is gazdagítják a süteményünket. Mivel ezek a „morzsák” jól láthatóak a krémekben, ezért még étvágygerjesztőbbek lesznek az alkotásaink. Ugyanezt a hatást érhetjük el gyümölcsdarabokkal vagy lekvár alapú bevonatokkal.
Nemcsak egy kis gyümölcslével adhatunk némi színt a bevonatainknak, hanem ételszínezékeket is használhatunk. A színek sokaságának és a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt!
Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Az Ön hozzájárulása kifejezetten magában foglalja az Egyesült Államokba történő esetleges adattovábbítást is a GDPR 49. cikke értelmében. Kérjük, olvassa el adatvédelmi irányelveinket a részletes információkért. Az Egyesült Államokban működő technológiai szolgáltatóknak és partnereknek történő adatátvitelről további információkat szintén ezen a linken talál. Bármikor meggondolhatja magát.
A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.
Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.
Ehhez olyan technológiai szolgáltatókat is igénybe veszünk, akik az Ön adatait az Egyesült Államokban dolgozhatják fel. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.
Ehhez olyan partnerekkel is együttműködünk, akik feldolgozhatják az Ön adatait az Egyesült Államokban. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: