Mit használhatunk tojás helyett a süteményekhez? A kérdés nem csupán a vegánok számára lehet fontos. Ha hirtelen sütnénk valami finomat, egyáltalán nem biztos, hogy az összes szükséges hozzávaló fellelhető a kamránkban. Aggodalomra semmi ok, ha a tojás hiányzik, hiszen a tészta állaga, ruganyossága szuper lesz a helyettesítő hozzávalókkal is. Az alábbi mennyiségek egy közepes méretű (M-es) tojásra vonatkoznak.
A lenmagpehely tökéletes kötőanyaga a tésztának. Íze kissé emlékeztet a dióra, ezért jól megy az édes süteményekhez. Keverjünk össze 1-2 evőkanál lenmagpelyhet 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk addig állni, amíg zselés állagú nem lesz. Ezzel tökéletesen pótolhatunk 1 tojást.
Az almapüré – amely általában nem tartalmaz hozzáadott cukrot – jól egyben tudja tartani a süteményt, textúrát ad a tésztának, emellett pedig édes ízt. Ez utóbbival a receptben található cukrot részben vagy egészben ki is válthatjuk.
3 evőkanál almapüré (kb. 70 g) = 1 tojás.
Az almapüréhez hasonlóan a banán (különösen, ha érett) is összefogja a tésztát, valamint édesebbé és szaftosabbá teszi.
½ banán = 1 tojás.
Jól működik édes és sós süteményekben egyaránt viszonylag semleges íze miatt. Idővel a chiamagok megduzzadnak a vízben, ezért ha egy éjszakára vízbe áztatjuk, puding vagy zselé állagúvá válnak, ez pedig szintén összefogja a tésztát.
1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
Az őrölt útifűmaghéj vízbe keverve eredeti térfogának többszörösére duzzad meg, így szintén szépen összetartja a tésztát.
1 evőkanál útifűmaghéj + 200 ml víz = 1 tojás.
Mit használhatunk tehéntej helyett? A válasz egyszerű, alternatív növényi tejeket, amelyeket gyakran „ital” néven találunk meg a boltokban. A kókusz-, kesu- és mogyorótejet jól használhatjuk édességek receptjeihez. Azok számára, akiknek szempont a fenntarthatóság, a zabtej lehet a jó választás. Helyben készítik, és előállítása során kevesebb vizet használnak fel. A zabitalok természetesen édesek a zab keményítőtartama miatt, így kevesebb cukor is elegendő lesz az ezzel készült receptekbe.
A növényi alapú tejekkel általában 1:1 arányban válthatjuk ki a tehéntejet. Nemcsak színben, hanem állagban is nagyon hasonlítanak a hagyományos tejhez, főzéshez és sütéshez egyaránt használhatóak. Önmagukban is finomak, reggelire zabpehellyel, müzlivel fogyaszthatjuk vagy kásákhoz, pudingokhoz használhatjuk fel, sőt még a tejes kávénkat is elkészíthetjük velük. Sokféle növényi tejital kapható, bátran próbálgassuk ki valamennyit, amíg meg nem találjuk a kedvencünket.
Íze édes, rostokban gazdag, viszont koleszterinben szegény, nincs benne sem tejfehérje, sem laktóz. További előnye a helyben készítés, ezért kicsi az ökológiai lábnyoma.
Sok változatban kapható, gyakran édesítve vagy ízesítve (pl. vanília vagy csokoládé) kerül a polcokra. Nemcsak a tehéntejet és tejszínt helyettesíthetjük vele sütéskor, hanem főzéshez is használhatjuk.
Jól megfelel az ételallergiával élőknek, hiszen laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes. Állagát tekintve kissé hígabb a tehéntejnél.
A kókusztej sűrűbb, a kókuszital pedig valamennyivel hígabb. Ez utóbbit krémesebb állaga révén desszertekhez, krémekhez ajánljuk. Nem tartalmaz sok gyümölcshúst, állaga hasonló a tehéntejhez. Ne keverjük azonban össze a kókusztejet és a kókuszitalt a kókuszvízzel, ez egy olyan híg folyadék, amelyet közvetlenül a kókuszdióból nyernek ki. Csak akkor használjuk a kókuszitalt, ha nem bánjuk erőteljes kókuszos ízét.
Szénsavas vízzel remekül készíthetők légies tészták, hiszen a szén-dioxid szuper textúrát ad nekik. Sima csapvízzel is kiválthatjuk a tejet, annak ellenére, hogy jóval hígabb annál. Amikor sütéshez használjuk, apránként adjuk a tésztához, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Hihetetlen, de igaz, még a cukrot is gond nélkül helyettesíthetjük a legtöbb receptben. A kérdés, ami felmerül inkább annyi: miért? Netán azért, mert az iparilag előállított cukrokat szeretnénk természetesekre cserélni? Vagy a kalóriák miatt aggódunk? Amint az okok egyértelműen megfogalmazottak, könnyen meghozhatjuk a helyes döntést.
Vegyük figyelembe, hogy a szorgos méhek által készített édesítőszer a vegánoknak nem lesz megfelelő, de ha ez nem kizáró ok, jó hír, hogy gazdag ásványi anyagokban. Íze egészen változatos lehet, a virágszirom jellegű édestől egészen a kesernyés fenyőmézig terjed a skála.
80 g méz = 100 g cukor.
Ezt a finom szirupot a kanadai juharfákból nyerik. Állaga folyósabb a méznél, illetve íze is karakteresebb, viszont kevesebb kalóriát tartalmaz. Minél világosabb a színe, annál enyhébb és kifinomultabb az íze.
80 g juharszirup = 100 g cukor.
Az aszalt gyümölcsök – mint például a datolyák, szilvák, barackok és almák – édesek, és jól működnek a legtöbb süteményben. A bennük található rostok pedig segítik az emésztőrendszerünk működését. Egyszerűen törjük össze a turmixgépben vagy késes aprítóban. Ha pár evőkanál vizet adunk a törethez, gyümölcspürét kapunk, amely pár napig eláll a hűtőszekrényben.
Kb. 125 g datolya = 100 g cukor.
Kevésbé édes, mint a cukor, de íze csodásan karamellszerű. Általában dél-kelet-ázsiai kókuszpálmákból nyerik ki, azonban mivel messzire szállítják, nagy az ökológiai lábnyoma.
Kb. 125 g kókuszvirágcukor = 100 g cukor.
Az érett banán lehet a csodafegyver, ha valamit édesebbé szeretnénk varázsolni. Érettségüktől függően vaníliás vagy kellemes, gyümölcsösen karamelles ízt kölcsönöznek a süteményeknek. Minél sötétebb, annál jobb. Tökéletesen megfelel főzéshez és sütéshez.
Kb. 125 g banán = 100 g cukor.
Jó tudni, hogy szükségessé válhat változtatni a receptek arányain, mivel ha sűrű gyümölcsleveket vagy szirupokat használunk, azok nedvességtartalma befolyásolhatja a tészták állagát.
A fincsi süteményekhez nem feltétlenül van szükségünk búzalisztre, ezúttal is létezik másik út. Elkerülhetjük a glutént, ha elfelejtjük a teljes kiőrlésű búzalisztet, a rozslisztet, az árpát vagy az éppen divatos gabonaféléket, például a kétszemű búzát, a tönkölybúzát, a kamutot vagy az alakort.
Olyan süteményeket és tortákat szeretnénk készíteni, amelyeket a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak? Kezdhetjük is rögtön a következő gluténmentes alapanyagokkal: hajdina, teff, köles, rizs, kukorica, zab, kókusz és főzőbanán – ezekből (és még sok másból) mind készítenek liszteket. Egyik sem tartalmaz glutént, a recepteken, kenyérrecepteken alig kell variálni. Kíséretezzünk a különböző lisztekkel, hogy megismerjük, hogyan reagálnak a sütésre, illetve figyeljük meg, hogy 1:1 arányban kiváltható-e velük a búzaliszt. Az egyetlen hátrány az, hogy a sütemények gyakran nem emelkednek meg olyan szépen, mint a gluténtartalmú liszttel készült verziók, de az ízük nem fog csalódást okozni.
Finomra őrölt mandulából készül, és a tésztának csodás állagot kölcsönöz. A mandulának magas a fehérjetartalma, és jól illik édes süteményekbe, tortákba. Mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a blansírozott vagy nyers és hántolatlan mandulát őröljük finomra egy darálóban.
Még lisztet is készíthetünk ebből a csodálatos „mindenesből”! A szójával találkozhatunk tofu, szójaital, műhús és liszt formájában, gazdag rostokban és fehérjékben.
Kb. 75 g szójaliszt = 100 g búzaliszt.
Sokan a híres falafelből ismerik, jól megfelel sós tésztákhoz, de az édeseknek is ad egy kis extra csavart.
Mivel dióféléből készül, ezért íze erősebb és karakteresebb. Fontos tudni, hogy sokan allergiásak rá.
A rizs és a kukorica a Föld különböző pontjain az emberek alapélelmiszerének számít, így nem meglepő, hogy mindkettőből készítenek lisztet. A rizslisztet már jól ismerik a gluténmenetesen főző szakácsok, de jól működik az édes süteményekben is. Textúrája finom, íze enyhe. A kukorica szemeiből készített kukoricalisztnek erősebb és karakteresebb íze van, állaga pedig durvább, színe jellegzetesen sárga. Szintén jól használható sütéshez.
Teffliszt: Etiópiából származik, egy bizonyos fűféle, amely különösen gazdag ásványi anyagokban, íze pedig enyhén édeskés.
Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Az Ön hozzájárulása kifejezetten magában foglalja az Egyesült Államokba történő esetleges adattovábbítást is a GDPR 49. cikke értelmében. Kérjük, olvassa el adatvédelmi irányelveinket a részletes információkért. Az Egyesült Államokban működő technológiai szolgáltatóknak és partnereknek történő adatátvitelről további információkat szintén ezen a linken talál. Bármikor meggondolhatja magát.
A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.
Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.
Ehhez olyan technológiai szolgáltatókat is igénybe veszünk, akik az Ön adatait az Egyesült Államokban dolgozhatják fel. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.
Ehhez olyan partnerekkel is együttműködünk, akik feldolgozhatják az Ön adatait az Egyesült Államokban. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: