Sütik használata az Oetker.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az Ön számítógépes eszközein, hogy biztosítsa az oldal jobb működését és hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogy Ön hogyan használja az oldalunkat. Amennyiben folytatja az oldal használatát (kattint, navigál, görget az oldalon) illetve ha eltávolítja ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintse meg adatvédelmi elveinket.

Szükséges sütik
Ezek a sütik elengedhetetlenek az Oetker.hu alapvető webhelyfunkcióinak használatához.
Szükséges és performance sütik
A performance sütik segítenenek az Oetker.hu használatának elemzésében, hogy felmérhessük és javíthassuk oldalunk teljesítményét.
Szükséges, performance, illetve marketing és harmadik féltől származó sütik
A marketing és a harmadik féltől származó sütik segítenek abban, hogy más platformokon is személyre szabott tartalmakat mutathassunk Önnek. Más platformok abban az esetben is kezelhetik az IP címét ha az adott platformon nincs jelen.
Sütik használata az Oetker.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az Ön számítógépes eszközein, hogy biztosítsa az oldal jobb működését és hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogy Ön hogyan használja az oldalunkat. Amennyiben folytatja az oldal használatát (kattint, navigál, görget az oldalon) illetve ha eltávolítja ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintse meg adatvédelmi elveinket.

Szükséges sütik
Ezek a sütik elengedhetetlenek az Oetker.hu alapvető webhelyfunkcióinak használatához.
Szükséges és performance sütik
A performance sütik segítenenek az Oetker.hu használatának elemzésében, hogy felmérhessük és javíthassuk oldalunk teljesítményét.
Szükséges, performance, illetve marketing és harmadik féltől származó sütik
A marketing és a harmadik féltől származó sütik segítenek abban, hogy más platformokon is személyre szabott tartalmakat mutathassunk Önnek. Más platformok abban az esetben is kezelhetik az IP címét ha az adott platformon nincs jelen.

Mentesen is finomat!

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Mint égen a csillag, annyi különböző táplálék-intolerancia létezik a világon. És mindhez külön diéta tartozik. Ha úgy döntünk, hogy a vendégségbe házi süteményekkel készülünk, előtte szabályos közvélemény-kutatást kell tartanunk, hogy vegán vagy vegetáriánus, netán cukor-, laktóz- vagy gluténmentesen táplálkozik-e az, aki rajtunk kívül még jelen lesz. Hiszen azt szeretnénk, hogy a sütinkbe semmiféle „zavaró” összetevő se kerüljön, és mindenki megkóstolhassa.

 

A következőkben felsoroljuk, hogy a sütés során mely hozzávalók válthatók ki, illetve melyiket mivel helyettesíthetjük. Az eredmény minden esetben finom lesz – ez a lényeg, ugye?

Sütés tojás nélkül – íme az alternatívák

Mit használhatunk tojás helyett a süteményekhez? A kérdés nem csupán a vegánok számára lehet fontos. Ha hirtelen sütnénk valami finomat, egyáltalán nem biztos, hogy az összes szükséges hozzávaló fellelhető a kamránkban. Aggodalomra semmi ok, ha a tojás hiányzik, hiszen a tészta állaga, ruganyossága szuper lesz a helyettesítő hozzávalókkal is. Az alábbi mennyiségek egy közepes méretű (M-es) tojásra vonatkoznak.

Lenmag

A lenmagpehely tökéletes kötőanyaga a tésztának. Íze kissé emlékeztet a dióra, ezért jól megy az édes süteményekhez. Keverjünk össze 1-2 evőkanál lenmagpelyhet 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk addig állni, amíg zselés állagú nem lesz. Ezzel tökéletesen pótolhatunk 1 tojást.

Almapüré

Az almapüré – amely általában nem tartalmaz hozzáadott cukrot – jól egyben tudja tartani a süteményt, textúrát ad a tésztának, emellett pedig édes ízt. Ez utóbbival a receptben található cukrot részben vagy egészben ki is válthatjuk.

3 evőkanál almapüré (kb. 70 g) = 1 tojás.

Banán:

Az almapüréhez hasonlóan a banán (különösen, ha érett) is összefogja a tésztát, valamint édesebbé és szaftosabbá teszi.

½ banán = 1 tojás.

Chiamag:

Jól működik édes és sós süteményekben egyaránt viszonylag semleges íze miatt. Idővel a chiamagok megduzzadnak a vízben, ezért ha egy éjszakára vízbe áztatjuk, puding vagy zselé állagúvá válnak, ez pedig szintén összefogja a tésztát.

1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz = 1 tojás.

Útifűmaghéj:

Az őrölt útifűmaghéj vízbe keverve eredeti térfogának többszörösére duzzad meg, így szintén szépen összetartja a tésztát.

1 evőkanál útifűmaghéj + 200 ml víz = 1 tojás.

Egyéb lehetőségek:

  • Zabpehely: 3-4 evőkanál zabpehely vagy zabkorpa = 1 tojás.
  • Keményítő: 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás.
  • Szójaliszt: 1-2 evőkanál szójaliszt + 1-2 evőkanál víz = 1 tojás.
  • Ecet: 1-2 evőkanál = 1 tojás.
  • Selyemtofu: 50-60 g = 1 tojás.
  • Szentjánoskenyérliszt: 1 evőkanál = 1 tojás.

Sütés tej nélkül – íme az alternatívák

Mit használhatunk tehéntej helyett? A válasz egyszerű, alternatív növényi tejeket, amelyeket gyakran „ital” néven találunk meg a boltokban. A kókusz-, kesu- és mogyorótejet jól használhatjuk édességek receptjeihez. Azok számára, akiknek szempont a fenntarthatóság, a zabtej lehet a jó választás. Helyben készítik, és előállítása során kevesebb vizet használnak fel. A zabitalok természetesen édesek a zab keményítőtartama miatt, így kevesebb cukor is elegendő lesz az ezzel készült receptekbe.

 

A növényi alapú tejekkel általában 1:1 arányban válthatjuk ki a tehéntejet. Nemcsak színben, hanem állagban is nagyon hasonlítanak a hagyományos tejhez, főzéshez és sütéshez egyaránt használhatóak. Önmagukban is finomak, reggelire zabpehellyel, müzlivel fogyaszthatjuk vagy kásákhoz, pudingokhoz használhatjuk fel, sőt még a tejes kávénkat is elkészíthetjük velük. Sokféle növényi tejital kapható, bátran próbálgassuk ki valamennyit, amíg meg nem találjuk a kedvencünket.

Zabtej (zabital):

Íze édes, rostokban gazdag, viszont koleszterinben szegény, nincs benne sem tejfehérje, sem laktóz. További előnye a helyben készítés, ezért kicsi az ökológiai lábnyoma.

Szójatej (szójaital):

Sok változatban kapható, gyakran édesítve vagy ízesítve (pl. vanília vagy csokoládé) kerül a polcokra. Nemcsak a tehéntejet és tejszínt helyettesíthetjük vele sütéskor, hanem főzéshez is használhatjuk.

Rizstej (rizsital):

Jól megfelel az ételallergiával élőknek, hiszen laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes. Állagát tekintve kissé hígabb a tehéntejnél.

Kókusztej (kókuszital):

A kókusztej sűrűbb, a kókuszital pedig valamennyivel hígabb. Ez utóbbit krémesebb állaga révén desszertekhez, krémekhez ajánljuk. Nem tartalmaz sok gyümölcshúst, állaga hasonló a tehéntejhez. Ne keverjük azonban össze a kókusztejet és a kókuszitalt a kókuszvízzel, ez egy olyan híg folyadék, amelyet közvetlenül a kókuszdióból nyernek ki. Csak akkor használjuk a kókuszitalt, ha nem bánjuk erőteljes kókuszos ízét.

Víz:

Szénsavas vízzel remekül készíthetők légies tészták, hiszen a szén-dioxid szuper textúrát ad nekik. Sima csapvízzel is kiválthatjuk a tejet, annak ellenére, hogy jóval hígabb annál. Amikor sütéshez használjuk, apránként adjuk a tésztához, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

Egyéb lehetőségek:

  • Gabonaitalok
  • Mandulaitalok
  • Gyümölcslevek: a gyümölcslevek vagy limonádék jól működnek az egyensúlytésztákban, például a limonádé egy citromtortában. Ha szénsavas az adott ital, akkor az hozzájárul ahhoz, hogy igazán légies tésztát kapjunk. A különböző gyümölcslevek természetes színezékként is használhatók.

Sütés cukor nélkül – íme az alternatívák

Hihetetlen, de igaz, még a cukrot is gond nélkül helyettesíthetjük a legtöbb receptben. A kérdés, ami felmerül inkább annyi: miért? Netán azért, mert az iparilag előállított cukrokat szeretnénk természetesekre cserélni? Vagy a kalóriák miatt aggódunk? Amint az okok egyértelműen megfogalmazottak, könnyen meghozhatjuk a helyes döntést.

Méz:

Vegyük figyelembe, hogy a szorgos méhek által készített édesítőszer a vegánoknak nem lesz megfelelő, de ha ez nem kizáró ok, jó hír, hogy gazdag ásványi anyagokban. Íze egészen változatos lehet, a virágszirom jellegű édestől egészen a kesernyés fenyőmézig terjed a skála.

80 g méz = 100 g cukor.

Juharszirup:

Ezt a finom szirupot a kanadai juharfákból nyerik. Állaga folyósabb a méznél, illetve íze is karakteresebb, viszont kevesebb kalóriát tartalmaz. Minél világosabb a színe, annál enyhébb és kifinomultabb az íze.

80 g juharszirup = 100 g cukor.

Datolya:

Az aszalt gyümölcsök – mint például a datolyák, szilvák, barackok és almák – édesek, és jól működnek a legtöbb süteményben. A bennük található rostok pedig segítik az emésztőrendszerünk működését. Egyszerűen törjük össze a turmixgépben vagy késes aprítóban. Ha pár evőkanál vizet adunk a törethez, gyümölcspürét kapunk, amely pár napig eláll a hűtőszekrényben.

Kb. 125 g datolya = 100 g cukor.

Kókuszvirágcukor:

Kevésbé édes, mint a cukor, de íze csodásan karamellszerű. Általában dél-kelet-ázsiai kókuszpálmákból nyerik ki, azonban mivel messzire szállítják, nagy az ökológiai lábnyoma.

Kb. 125 g kókuszvirágcukor = 100 g cukor.

Banán:

Az érett banán lehet a csodafegyver, ha valamit édesebbé szeretnénk varázsolni. Érettségüktől függően vaníliás vagy kellemes, gyümölcsösen karamelles ízt kölcsönöznek a süteményeknek. Minél sötétebb, annál jobb. Tökéletesen megfelel főzéshez és sütéshez.

Kb. 125 g banán = 100 g cukor.

Egyéb lehetőségek:

  • Szirupok: pl. datolya-, agave- és rizsszirup
  • Sűrű gyümölcslevek: pl. alma- vagy körtelé
  • Cukoralkoholok vagy édesítőszerek: eritrit, xilit, sztívia, ezek kalóriatartalma elenyésző vagy kalóriamentesek.

Jó tudni, hogy szükségessé válhat változtatni a receptek arányain, mivel ha sűrű gyümölcsleveket vagy szirupokat használunk, azok nedvességtartalma befolyásolhatja a tészták állagát.

 

Sütés glutén nélkül – íme az alternatívák

A fincsi süteményekhez nem feltétlenül van szükségünk búzalisztre, ezúttal is létezik másik út. Elkerülhetjük a glutént, ha elfelejtjük a teljes kiőrlésű búzalisztet, a rozslisztet, az árpát vagy az éppen divatos gabonaféléket, például a kétszemű búzát, a tönkölybúzát, a kamutot vagy az alakort.

Olyan süteményeket és tortákat szeretnénk készíteni, amelyeket a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak? Kezdhetjük is rögtön a következő gluténmentes alapanyagokkal: hajdina, teff, köles, rizs, kukorica, zab, kókusz és főzőbanán – ezekből (és még sok másból) mind készítenek liszteket. Egyik sem tartalmaz glutént, a recepteken, kenyérrecepteken alig kell variálni. Kíséretezzünk a különböző lisztekkel, hogy megismerjük, hogyan reagálnak a sütésre, illetve figyeljük meg, hogy 1:1 arányban kiváltható-e velük a búzaliszt. Az egyetlen hátrány az, hogy a sütemények gyakran nem emelkednek meg olyan szépen, mint a gluténtartalmú liszttel készült verziók, de az ízük nem fog csalódást okozni.

Mandulaliszt:

Finomra őrölt mandulából készül, és a tésztának csodás állagot kölcsönöz. A mandulának magas a fehérjetartalma, és jól illik édes süteményekbe, tortákba. Mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a blansírozott vagy nyers és hántolatlan mandulát őröljük finomra egy darálóban.

Szójaliszt:

Még lisztet is készíthetünk ebből a csodálatos „mindenesből”! A szójával találkozhatunk tofu, szójaital, műhús és liszt formájában, gazdag rostokban és fehérjékben.

Kb. 75 g szójaliszt = 100 g búzaliszt.

Csicseriborsóliszt:

Sokan a híres falafelből ismerik, jól megfelel sós tésztákhoz, de az édeseknek is ad egy kis extra csavart.

Mogyoróliszt:

Mivel dióféléből készül, ezért íze erősebb és karakteresebb. Fontos tudni, hogy sokan allergiásak rá.

Rizsliszt és kukoricaliszt:

A rizs és a kukorica a Föld különböző pontjain az emberek alapélelmiszerének számít, így nem meglepő, hogy mindkettőből készítenek lisztet. A rizslisztet már jól ismerik a gluténmenetesen főző szakácsok, de jól működik az édes süteményekben is. Textúrája finom, íze enyhe. A kukorica szemeiből készített kukoricalisztnek erősebb és karakteresebb íze van, állaga pedig durvább, színe jellegzetesen sárga. Szintén jól használható sütéshez.

Egyéb lehetőségek:

  • Hajdinaliszt: nem tartalmaz glutént, aromás, diós ízjegyeket hordoz, édes és sós süteményekben egyaránt jól működik.
  • Teffliszt: Etiópiából származik, egy bizonyos fűféle, amely különösen gazdag ásványi anyagokban, íze pedig enyhén édeskés.

  • Zabliszt: jól megfelel kenyerekhez, viszont kesernyés íze miatt érdemes más lisztekkel kombinálni. A kimondottan gluténmentesként árusított zabot vegyük csak meg, a többi ugyanis az előállítás során szennyeződhetett gluténnal.