Kenyérsütési tippek, trükkök

Szeretnénk néhány tippet, ötletet adni, hogy minden alkalommal tökéletes kenyeret süthessen.

  • Egy tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász 500 g liszthez elegendő, amelyből kb. 700-750 g súlyú cipó süthető.
  • Használhatja bármilyen típusú gabona liszttel, legyen az búzaliszt, tönkölyliszt vagy rozsliszt és ezek keverésével is, hogy gazdagabb ízvilágú kenyeret kapjon. Választhatunk finomított vagy teljeskiőrlésű lisztet is.
  • Amennyiben teljeskiőrlésű liszt mellett dönt, mindig vegye figyelembe, hogy a leglazább állagot finomított lisztekkel érheti el. Javasoljuk, hogy ilyen esetekben keverje a finom és a teljeskiőrlésű lisztet a túlságosan tömör tészta elkerülése érdekében.
  • Amennyiben teljeskiőrlésű lisztet is használ, változik a recept elkészítéséhez szükséges folyadék mennyisége, mivel a teljeskiőrlésű lisztek jellemzően több folyadékot képesek felvenni. Mindig ügyeljen arra, hogy apránként adja hozzá a folyadékot a száraz összetevőkhöz, így folyamatosan figyelheti a tészta állagát.
  • A tésztánk dagasztásával akkor vagyunk készen, ha az már nem tapad a tál széléhez, a dagasztó spirálhoz, vagy a kezünkhez.
  • A folyékony halmazállapotú alapanyagoknak mindig kézmelegnek (kb. 37 oC) kell lenniük az élesztő megfelelő működéséhez.
  • A kelesztést mindig lefedve, szobahőmérsékleten (kb. 22-25 oC) végezzük, hűvös levegőn a tésztánk nem tud megfelelően megkelni, túl melegben azonban túlkelhet, ami a tészta összeeséséhez vezethet.
  • A kelesztés ideje (kb. 1 óra) minden esetben hőmérsékletfüggő. Ha a szoba hőmérséklete túl hűvös, kenyerünk nem fog megkelni. Amennyiben a hőmérséklet magasabb, mint 25 oC érdemes figyelni a tésztát és csökkenteni a kelesztési időt, amíg a tészta szemmel láthatóan megnő.
  • A megformázott cipó tetejét éles késsel (legjobb a recés élű kés) vágjuk be, maximum 1 cm mélyen. Ha ennél mélyebbre vágunk, előfordulhat, hogy a kész kenyér redői túlsülnek. Figyeljünk arra, hogy kenyerünk tetejét ne vágjuk be a széleihez közel, mert azok a sütés során lefordulhatnak és szétnyílik a kenyerünk.
  • Ha lisztes felületű kenyeret szeretnénk, formázás után lisztezett deszkán forgassuk meg a cipót és egy kevés vizet spricceljünk a tetejére (kb. 1 evőkanál) ujjainkkal vagy egy spriccelős tetejű üveg segítségével. Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a kenyeret.
  • Amennyiben magkeverékkel (pl. napraforgómag, tökmag, lenmag, stb.) szeretnénk dúsítani a kenyerünket, az első kelesztés után gyúrjuk a kenyérbe.
  • Ha ropogósabb kenyeret szeretnénk, helyezzünk a sütő aljába, egy hőálló tálba (kb. 25 cm átmérő) 2 ujjnyi magasságban vizet és ezzel együtt melegítsük elő a sütőt. A megfelelő eredmény eléréséhez a vizet a sütés végéig hagyjuk a sütőben. Erre azért van szükség, hogy a kenyerünk ne száradjon ki, mégis ropogós kérget kapjunk.
  • A sütés végén még egyszer lespriccelhetjük a sütőből kivett forró kenyeret, hogy ropogós legyen kenyerünk.
  • Ha kenyerünket kivettük a sütőből, minél hamarabb tegyük át sütőrácsra, így egyenletesen tud hűlni. Ezzel elkerülhetjük, hogy az alja visszavizesedjen a kicsapódó gőztől.
  • Javasolt megvárni, míg kenyerünk teljesen kihűl, mert a meleg kenyeret nem lehet szépen szeletelni.
Nyomon követéshez való hozzájárulás

Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Részletesebb információért tekintse át adatvédelmi szabályzatunkat. Ön bármikor meggondolhatja magát.

Szükséges funkciók

A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.

Mindig aktív
Analitika és személyre szabás

Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.

Igen

nem

(Re)marketing / adatmegosztás harmadik felekkel

Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az  Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.

Igen

nem

Figyelmeztetés: az Ön böngészője elavult.

Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: