Flag

Inspirációk

Kérdések
És válaszok
Inspirációk
Kérdések és válaszok

Minden, amit a konyhai fortélyokról tudni szeretnél! Az alábbiakban összegyűjtöttük a házi sütés, desszertkészítés és befőzés legjobb praktikáit, melyeket alkalmazva a siker garantáltan nem marad el!

Picture - banner 2 image

Házi sütés

Minden, amit a házi sütésről tudni szeretnél!

Picture - banner 2 image

Házi sütés

Minden, amit a házi sütésről tudni szeretnél!

Mire figyeljünk, ha Dr. Oetker Expressz Élesztőt használunk?

Ha a tésztához Dr. Oetker Expressz Élesztőt használunk, sütés előtt csupán 15 percig kell a tésztát pihentetnünk, kelesztés nem szükséges!

Mire figyeljünk, ha Dr. Oetker Instant Élesztőt használunk?

A Dr. Oetker Instant Élesztővel készülő tésztánál a kelesztés mindig szükséges. Takarjuk le ehhez a tésztát konyharuhával, és helyezzük meleg, huzattól mentes helyre, amíg szemmel láthatóan megnő.

Hogyan kelesszünk sütőben?

A keverőedényt fedjük le egy konyharuhával, és helyezzük a tésztát 50 °C-os sütőbe (alsó/felső sütés) úgy, hogy a sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.

Hogyan kelesszünk mikrohullámú sütőben?

Fedjük le a tésztát egy nedves konyharuhával. Állítsuk a mikrohullámú sütőt 80-90 Wattra, és kb. 8 percig hagyjuk kelni a tésztát. Amennyiben a mikrohullámú sütőnk nem forgótányéros, úgy 4 perc elteltével fordítsuk meg a tésztát.

Hogyan kelesszünk kelesztő edényben?

Tegyük a tésztát egy fedeles kelesztő edénybe, majd állítsuk az edényt kézmeleg vízbe. Addig hagyjuk kelni a tésztát, amíg szemmel láthatóan megnő.

Hogyan kelesszünk szobahőmérsékleten?

A tésztát keleszthetjük szobahőmérsékleten (18-21°C), így egy picivel hosszabb ideig tart, amíg az élesztőgombák kifejtik hatásukat

Mire figyeljünk a hideg hozzávalók használatánál?

Az instant szárazélesztő használatakor a hideg hozzávalók csak akkor használhatók fel közvetlenül a hűtőszekrényből, ha maga a tészta is kb. egy éjszakán át a hűtőszekrényben „kel”. Ilyenkor a keverőedényt fedjük le egy enyhén nedves konyharuhával, vagy kevés olajjal kenjük át a tészta felületét.

Mikor kelt meg a tészta?

A tészta akkor kelt meg, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású lett. Ha a tészta kicsi maradt, ragad az átgyúrás során, akkor még nem kelt meg. Ha felülete száraz, repedezett, laza, akkor pedig túlkelt.

Mire figyeljünk a csomagolásnál?

A kelt tésztás sütemények frissen a legfinomabbak. Ha a süteményt nem otthon fogyasztjuk el, hanem becsomagoljuk (szállításhoz, ajándékként), mindig hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a nedvesség a süteményből elpárologhasson, és a tészta ropogós maradjon.

Hogyan tároljuk a friss kenyeret?

A kenyér több napig friss marad, ha kihűlve kenyértartóban vagy fóliába csomagolva tároljuk, szobahőmérsékleten

Mire figyeljünk a sütemények és kenyerek lefagyasztásakor?

A megsült kelt tésztás süteményeket vagy kenyereket le is fagyaszthatjuk. Ilyenkor a kihűlt süteményt adagonként csomagoljuk fagyasztózacskóba, és fagyasszuk le. Fogyasztáshoz a süteményt adagonként hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, és az eredeti receptben megadott hőmérsékleten 5-10 perc alatt átsütjük

Picture - banner 2 image

Desszertkészítés

Minden, amit a házi desszertkészítésről tudni szeretnél!

Picture - banner 2 image

Desszertkészítés

Minden, amit a házi desszertkészítésről tudni szeretnél!

Mit tegyünk a puding fölösödése ellen?

Amennyiben el szeretné kerülni a főzőpudingok fölének kialakulását, helyezzen alufóliát a még forró pudingra. A puding állaga így lágyabbá válik.

Mire figyeljünk a kóstolás közben?

A főzőpudingot az elkészítés után ne kóstolgassuk többször ugyanazzal a kiskanállal, mert ezáltal a puding felhígul, folyóssá válik. Az emberi nyál egy olyan keményítő lebontó enzimet (amiláz) tartalmaz, amely már kis mennyiségben is vizes állagúvá teheti a pudingot.

Mit tegyünk, hogy ne égjen le a tej?

A tej nem ég le, ha a puding főzése előtt az edényt hideg vízzel kiöblíti vagy a szükséges cukor felét az edény aljában eloszlatja és utána önti rá a tejet (ne keverje meg!), majd úgy forralja fel. A cukor, ami csak lassan olvad fel a tejben, megakadályozza a leégést.

Milyen tejet használjunk a puding készítéséhez?

A Dr. Oetker termékek elkészítésénél 2,8%-os tej használatával érheti el a legjobb eredményt. Az eltérő zsírtartalom használatát a receptben külön jelezzük.

Milyen módszerekkel készíthetünk dekoratív pudingokat?

Ha szeretné kedvenc főzőpudingját dekoratívan tálalni, használjon kuglóf alakú pudingformákat. Tetszés szerint használhat pudingformák hiányában csészéket vagy mélyebb edényeket is. Mielőtt a még forró pudingot a pudingformákba öntené, öblítse azt ki alaposan hideg vízzel. A megfelelően szilárd állag elérése érdekében lehetőleg hagyja hűlni a pudingot egy éjszakán át.

Mire figyeljünk a gyümölcsökkel való dekorálás során?

A desszertek díszítésénél a friss gyümölcs használata látványossá és vonzóvá teszi a készítményeinket. A díszítéshez mindig olyan gyümölcsöt válasszunk. ami színben és ízben jól társítható a készítendő édességgel. Ezeket a gyümölcsöket csak tálalás előtt néhány perccel készítsük el, így megelőzhető az esztétikai romlás.

Hogyan használhatjuk a gyümölcsöket desszertjeink díszítéséhez?

Sokféleképpen használhatjuk fel a gyümölcsöket a díszítéshez. A kisebb gyümölcsöket egészben, illetve szárral együtt, a nagyobbakat vékony szeletekre, csillag alakúra vágva vagy éppen cukrozva használhatjuk.

Hogyan díszítsük desszertjeinket eperrel?

Készítetünk például eperlegyezőt. Ehhez az epret szárától kezdve vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon, majd óvatosan legyező alakúra nyomjuk. Nagyon egyszerű és mutatós, ha a málnát valamint a szedret porcukorral vékonyan meghintjük és mentalevelet is használunk a díszítésükhöz.

Hogyan díszítsük desszertjeinket cseresznyével és meggyel?

Ha cseresznyét vagy meggyet tisztítás (mosás) után félig kristálycukorba mártjuk, akkor igen előkelő dísze lehet desszertünknek.

Hogyan díszítsük desszertjeinket citrommal és naranccsal?

A citromból és a narancsból is egyszerűen készíthetünk mutatós díszeket. Vékony szeleteket vágunk a gyümölcsből, a szelet közepétől a széléig bevágunk majd a szelet két végét ellenkező irányba fordítjuk. Itt is nagyon mutatós lehet egy menta vagy citromfűlevél.

Mire figyeljünk az előkészítés során?

Egészségünk megóvása érdekében a gyümölcsöket alaposan tisztítsuk meg. Külön figyelmet fordítsunk azokra a gyümölcsökre, amelyek a földdel érintkezhettek. Ezeket érdemes az alapos mosás előtt néhány percig vízben áztatni. A desszerteket az elkészítés után mielőbb hűtőben kell tárolni, így megelőzhetőek a különböző ételmérgezések és fertőzések, de élvezeti értékük is fokozható hűtéssel. A készítés során fordítsunk nagy figyelmet az anyagok pontos mérésére.

Fagyasztott gyümölcsöket is használhatunk a dekoráláshoz?

Friss gyümölcsök helyett használjon bátran fagyasztott gyümölcsöket is! Ezzel a kényelmes megoldással évszaktól függetlenül díszítheti kedvenc desszertjeit, amelyek minősége változatlan marad.

Picture - banner 2 image

Befőzés

Minden, amit a befőzésről tudni szeretnél!

Picture - banner 2 image

Befőzés

Minden, amit a befőzésről tudni szeretnél!

Mielőtt elkezdenénk – mire figyeljünk az előkészületeknél?

Mossuk el, majd alaposan öblítsük el a befőttes üvegeket, hogy eltávolítsuk a mosogatószer maradványokat. Tegyük a befőttesüvegek fedőit egy vízzel teli edénybe. Forraljuk őket körülbelül 5 percig, majd öntsük le róluk a vizet. A fedőket szárítás, törölgetés nélkül a lekvárral megtöltött üvegekre csavarjuk. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a fedél csíramentes maradjon.

Fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk a befőzéshez?

Mindig szép, érett, hibátlan gyümölcsöt használjunk lekvárok vagy befőttek készítéséhez. A túlérett vagy sérült gyümölcsök nem alkalmasak befőzésre. A saját szüretelésű gyümölcsöket nem feltétlenül kell azonnal befőznünk. Érés idején le is fagyaszthatjuk azokat, és egy későbbi időpontban, akár más gyümölccsel kombinálva készíthetünk belőlük friss dzsemet vagy gyümölcszselét. A lefagyasztott gyümölcsöt felolvasztást és lecsepegtetés után mérjük le és használjuk fel a befőzéshez. A téli hónapokban valódi feltöltődés lehet a befőzés, ráadásul így az év bármely szakában élvezhetjük a friss dzsemek, lekvárok és zselék íz világát.

Milyen gyümölcslevet használhatunk a zselékhez?

A zselék elkészítéséhez bármilyen házi készítésű, vagy kereskedelmi forgalomban kapható 100%-os gyümölcslevet használhatunk.

Hogyan gazdagíthatjuk alkohollal a lekvár íz világát?

A dzsemeket, lekvárokat és zseléket befőzés után tovább ízesíthetjük egy kis likőr, rum, pálinka vagy vodka hozzáadásával. A kis mennyiségű (legfeljebb 3 evőkanál) alkohol nem befolyásolja a zselésítő anyagok hatékonyságát.

Mit vegyünk figyelembe a fűszernövények használata esetében?

A kreatív befőzési ötletek palettáját friss és szárított fűszerekkel, illetve fűszernövényekkel is gazdagíthatjuk, de aromájuk általában intenzív, ezért óvatosan adagoljuk őket. A fűszernövényeket mindig alaposan mossuk át, mivel ezeket általában főzés után adjuk hozzá a lekvárhoz. Ennek köszönhetően jobban megtartják a színűket és az ízüket is.

Mi a pektin?

A pektin képezi a zselésítő eljárás alapját, és majdnem minden gyümölcs természetes összetevője. Minél éretlenebb a gyümölcs, annál több pektint tartalmaz és annál sűrűbb lesz a belőle készült lekvár vagy dzsem állaga. A gyümölcs érése során egyre több pektint használ fel, melynek eredményeként befőzéskor hígabb állagú lekvárt kapunk.  A befőzés során a gyümölcs mellé kell adagolnunk, befőzőcukor vagy dzsemfix formájában.  A forralás alatt a pektin feloldódik, majd a főzést követő lehűlés során biztosítja a jellemző lekvár állag elérését. A Dr. Oetker befőzőcukrokban és dzsemfixekben található pektin kizárólag citrusfélékből kerül kinyerésre.

Miért szerepel a növényi zsír a befőzőcukor összetevői között?

A növényi zsír segít abban, hogy lekvárkészítés során túl sok hab keletkezzen. Ezért teszünk a dzsemfixekhez és a befőzőcukrokhoz kis mennyiségű növényi zsírt is. Mivel a zsírtartalom jóval 1% alatt van, így a kész lekvárban táplálkozási szempontból nincs jelentősége.

Miért kell a habot eltávolítanunk a lekvár tetejéről?

A természetes hab, ami főzés során a lekváron, dzsemen keletkezik,  körbefogja a levegőt, és ezzel az esetleges mikroorganizmusokat, mely befolyásolja a lekvárunk eltarthatóságát. Ezért mielőtt a kész lekvárt a befőttes üvegekbe töltenénk, távolítsuk el a habot a tetejéről.

Mekkora mennyiségű lekvárt készíthetünk egyszerre a dzsemfix-szel, illetve a befőzőcukorral?

Soha ne főzzünk be egyszerre nagyobb mennyiséget (a csomagoláson található utasítás szerint maximum dupla adagot készítsünk). A nagyobb mennyiségnél megnövekszik a főzési idő, elvesznek a vitaminok, és a dzsem színe és állaga is változhat.

Miután megtöltöttük a befőttes üvegeket, mennyi ideig kell az üvegeket fejjel lefelé állítani?

A fejjel lefelé állított üvegekben a lekvár lefolyik a fedélig, így kiszorítja az üvegben maradt levegőt. Ugyanakkor a forró lekvár sterilizálja is a fedelet. Teljesen elegendő, ha körülbelül 5 percig fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Ha tovább marad úgy, előfordulhat, hogy a lekvár lehűl és odaragad a tetőre.

Hogyan tudom megakadályozni a lekvárok elszíneződését?

A gyümölcsök és zöldségek természetes színező anyagokat tartalmaznak, amelyek viszonylag instabilak, és az idő előrehaladtával változhatnak. A színváltozás mértéke több tényezőtől is függ, mit például a gyümölcs cukortartalma, a tárolási hőmérséklet, a fény vagy az oxigén hatása. Ez a természetes színveszteség azonban nem befolyásolja az ínycsiklandó ízeket. 

Tipp: adagonként (1 tasak dzsemfix, illetve befőzőcukor) 5 g citromsavval főzzük meg a lekvárt, vagy dzsemet. A citromsav élénkíti a lekvár színét, így nem barnul meg tárolás során.

Hol tároljuk az elkészített lekvárt?

Saját készítésű lekvárjainkat mindig tároljuk sötét, hűvös helyen, ezáltal védve őket az esetleges színelváltozásoktól. A felnyitott üvegeket hűtőszekrényben kell tárolni.

Minden dzsem? Vagy talán lekvár…?

A lekvár sűrű, pépes és nem tartalmaz gyümölcsdarabokat. A dzsem egész vagy nagyobb gyümölcsdarabokat is tartalmaz. A zselé pedig a gyümölcspép lecsepegtetése után keletkezett gyümölcsléből készül, áttetsző, vágható állagú.

Mi mindent főzhetünk még be?

A befőzőszereket nem csak dzsemek és lekvárok elkészítéséhez, de számos egyéb varázslatos finomság elkészítéséhez is felhasználhatjuk. A nyári grillezéshez gyümölcsökből vagy zöldségekből készített pikáns saját készítésű szószokat, vagy házi ketchupot. Weboldalunkon további ínycsiklandó recepteket találhat: sütnijó!

Mi a sztívia?

A sztívia (stevia) eredetileg Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Intenzív édesítő hatása ott már évszázadok óta ismert. A sztívia leveléből kivont szteviol glikozidok édesítőszerként használhatóak bizonyos élelmiszereknél. Ezek a növényi eredetű szteviol glikozidok a cukornál sokkal erősebb édesítő hatással bírnak, és lényegében nem tartalmaznak kalóriát.

Mennyivel tartalmaznak kevesebb kalóriát a Dr. Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

A gyümölcsösen édes lekvárok kalóriája 40%-al csökkenthető a hagyományos 1:1 lekvárokéhoz képest

Milyen gyümölcsökkel használhatom a Dr. Oetker sztíviás befőzőcukrot?

A Dr. Oetker Befőzőcukor Sztíviával bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcs befőzéséhez használható.

Ugyanolyan finomak a Dr. Oetker sztíviás befőzőcukorral készített lekvárok?

Igen, a házi készítési lekvár ugyanolyan ínycsiklandóan gyümölcsös és édes, mint egy hagyományos 2:1 lekvár.

Milyen egyéb dolgot kell figyelembe vennem az elkészítés során, ha Dr. Oetker sztívás befőzcukrot használok?

Az elkészítési folyamat hasonló, mint a klasszikus befőzőcukor esetében. Mossa meg és vágja fel a gyümölcsöket, keverje hozzá a cukrot, majd főzze 3 percig. A kész lekvárt öntse üvegekbe, és már kész is!

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!