Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.
A tematikus torták mostanában igencsak divatosak. Szerte a világon kötényt kötnek az emberek, hogy kiélhessék kreativitásukat a sütésben. A variációs lehetőségek száma végtelen: lehet fondant, marcipán vagy vajkrém a torta burkolata, és csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy a megajándékozott kedvenc kézitáskáját, tűsarkú cipőjét vagy éppen aranyos háziállatát „keltjük életre” torta formájában. Egyszerű, bonyolult vagy merész? Csak rajtunk áll! Mindegy, milyen tematikát álmodunk meg, illetve az is, hogy milyen alkalomra készítjük – iskolakezdés, házassági évforduló vagy babaváró buli –, valamennyire igaz az állítás: szeretettel sütve!
Karácsonykor mindenki a konyhában sürög-forog, hiszen szeretné családját és vendégeit elkápráztatni a kreativitásával. A konyhák nyüzsgő méhkasokká alakulnak át, ahol szorgos cukrászok készítik a csillogó fondant-t, hogy látványos süteményremekeket díszítsenek meg vele. Akármi is legyen a kiválasztott dizájn, ha tematikus tortát sütünk, bontakoztassuk ki a kreativitásunkat! A dekorációra mindenképpen áldozzunk időt a csodás és lenyűgöző végeredményért. Végtére is, sütit bárki tud sütni, ám arra már nem mindenki képes, hogy egyszarvúról vagy gyerekkori szuperhősről mintázott tortát alkosson. Ezeket a tortákat arra találták ki, hogy mosolyt csaljunk velük az emberek arcára. És ez a mosoly bizony minden fáradtságot megér!
Már azelőtt is szárnyalhat a kreativitásunk, mielőtt belépünk a konyhába. Karácsonykor jó választásnak bizonyulnak az olyan karakterek, amelyeket az egész család ismer és szeret. Az utóbbi években rendkívül kedveltté vált Olafon, Annán és Elzán, azaz a Jégvarázs sztárjain kívül tervezhetünk persze klasszikus télapót dús marcipánszakállal vagy karácsonyfát színpompás csokidíszekkel. Hasonlóan jó döntés a téli táj vajas krémmel és kókuszreszelék hóval vagy a mézeskalács házikó színes tortadarával, gumimacikkal és sok-sok cukormázzal. Olyan jól fognak kinézni, hogy meg sem akarjuk majd enni! Bármelyik mellett is döntünk, a különböző sablonok és minták – készíthetjük magunk vagy letölthetjük az internetről – nagy segítségünkre lesznek. Így már semmi sem akadályozhatja meg, hogy elkészítsük a lelki szemeink előtt megjelenő cuki rénszarvast vagy hóembert. A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába, például a vágás és a formázás műveleteibe, a sütés pedig nagyszerű szórakozás lehet az egész család számára.
A megfelelő íz kiválasztása a karácsonyi sütés kulcspontja. Mi sem egyszerűbb annál, mint karácsonyi ízeket kreálni, például citrom vagy narancs, illetve fahéj kombinálásával. Ha azon törnénk a fejünket, hogy még milyen fűszerek jöhetnek szóba, a válasz magától értetődő: használhatunk mindent, amit eleve beletennénk a karácsonyi puncsba vagy forralt borba. A fahéj mellett karácsonyi kedvencnek számít a szegfűszeg, a kardamom, az ánizs, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűbors. És ha felnőtteknek sütünk, adhatunk némi alkoholt is a tésztához. A rum, az amaretto és a gyümölcslikőrök különösen jól működnek. A különböző koncentrációk és kivonatok – például olyan aromák, mint a rum és a mandula – szintén jól kiemelik az ünnep ízeit, illetve kiválóan passzolnak a friss hozzávalókhoz, így a narancshéjhoz is.
A megfelelő tortabevonat kiválasztása függ egyrészt a kézügyességünktől, másrészt a kiválasztott tematikától, és persze attól is, hogy mennyi időt tudunk sütésre fordítani. A cukormáz a leggyorsabb lehetőség, főleg akkor, ha klasszikus kinézetű tortát szeretnénk alkotni. A tortánknak nem kell olyan tökéletesnek lennie, mintha sima marcipánnal lenne bevonva, de ha vesszük a fáradtságot, természetesen szépen el is simíthatjuk a cukormázat. Akár fondant, akár cukormáz, akár pedig marcipán mellett döntünk, minden bevonatnak megvan a maga előnye és hátránya.
A cukormáz két egyszerű hozzávalóból áll: vajból és porcukorból. A kalóriatartalmát inkább hagyjuk most figyelmen kívül, mert a cukormáz íze könnyű és levegős, ráadásul hamar készen van. Ízesíthetjük kedvünk szerint, például vanília vagy kakaópor hozzáadásával. Reszelt citrushéj, fűszerek és kekszmorzsa is kerülhet a cukormázba az izgalmasabb ízért és állagért. A levendula például szuper jól mutat egy cupcake mázán, de bourbon vaníliát és narancshéjat is beledolgozhatunk a keverékbe.
Hála a kenhető és krémes állagának, a cukormáz ideális nagyobb tortákhoz. Amikor egyszerűbb textúrákat – például hullámokat, havat vagy a dombos tájat – szeretnénk megmintázni, jó választás. Kis ügyességgel sima felszíneket is kialakíthatunk. A cukormáz ráadásul, ha hibázunk, sokkal megbocsájtóbb a fondant-nál, hiszen csak el kell simítanunk, és már próbálkozhatunk is újra.
A marcipán elkerülhetetlen alapanyag a klasszikus cukrászatban. A mestercukrászok a mandula- cukor keveréket – gyakran más ízekkel kombinálva – már a 16. század óta használják torták és egyéb sütemények díszítésére. Színe bézs, íze pedig jellegzetes – de valljuk be, nem mindenki kedvence. Bézs árnyalata miatt egy kicsivel nehezebb színezni, és szükségünk lesz némi türelemre is, ha ezzel szeretnénk beburkolni egy tortát. Jó tudni, hogy ragacsos és könnyen szakad. Ezeket a problémákat viszont kókuszolajjal könnyen megelőzhetjük. Fő előnye, hogy diós íze révén tökéletesen illik a karácsonyi receptekhez.
Akármilyen bevonatot is választunk, inkább élvezzük a tortánk dekorálását, mintsem aggodalmaskodjunk: vajon tökéletes lesz-e a végeredmény? Gyakorlat teszi a mestert! Minél többet gyakorlunk, annál szebb és finomabb lesz a tortánk. Legyen a mottónk: „süss addig, amíg nem sikerül”!
Ha tökéletesen sima tortafelszínt szeretnénk, arra a fondant lesz messze a legjobb választás, hiszen ezzel lehet a legegyenletesebben dolgozni. Egy fondant simító eszköz nagy segítség lehet, a legmakacsabb huplikat is kiegyengeti. Ha tökéletesen egyenes széleket szeretnénk, beruházhatunk egy élsimító eszközre is. Eddig szép és jó! De mi a fondant hátránya? Sajnos nem igazán nagy ízélmény… Cukorpasztából készül, így az egyetlen, amit érezhetünk rajta, a tömény, édes íz. Nem éppen a legizgalmasabb lehetőség.
A fondant inkább a kinézetről szól, mint az ízről? Igen, ez tény, leginkább makulátlan megjelenése miatt kedvelik a cukrászok. Egyszerűen formázható, alakítható, és a száradást követően jól meg is őrzi a megalkotott formát. Készíthetünk belőle ágas-bogas agancsokat, hóember pofikat vagy más összetettebb formákat. És olyanra színezhetjük, amilyenre csak szeretnénk. Az egyszerű, fényes és fehér fondant a folyékony és a zselés, krémes ételszínezékekkel egyaránt jól működik.
Csak azt ne feledjük el, hogy a fondant-t ganache vagy vajas krém bevonatra kell tennünk. Így egyrészt könnyebben felvihető, másrészt pedig nem fog megolvadni, elfolyósodni.