Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.
A tematikus torták mostanában igencsak divatosak. Szerte a világon kötényt kötnek az emberek, hogy kiélhessék kreativitásukat a sütésben. A variációs lehetőségek száma végtelen: lehet fondant, marcipán vagy vajkrém a torta burkolata, és csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy a megajándékozott kedvenc kézitáskáját, tűsarkú cipőjét vagy éppen aranyos háziállatát „keltjük életre” torta formájában. Egyszerű, bonyolult vagy merész? Csak rajtunk áll! Mindegy, milyen tematikát álmodunk meg, illetve az is, hogy milyen alkalomra készítjük – iskolakezdés, házassági évforduló vagy babaváró buli –, valamennyire igaz az állítás: szeretettel sütve!
Karácsonykor mindenki a konyhában sürög-forog, hiszen szeretné családját és vendégeit elkápráztatni a kreativitásával. A konyhák nyüzsgő méhkasokká alakulnak át, ahol szorgos cukrászok készítik a csillogó fondant-t, hogy látványos süteményremekeket díszítsenek meg vele. Akármi is legyen a kiválasztott dizájn, ha tematikus tortát sütünk, bontakoztassuk ki a kreativitásunkat! A dekorációra mindenképpen áldozzunk időt a csodás és lenyűgöző végeredményért. Végtére is, sütit bárki tud sütni, ám arra már nem mindenki képes, hogy egyszarvúról vagy gyerekkori szuperhősről mintázott tortát alkosson. Ezeket a tortákat arra találták ki, hogy mosolyt csaljunk velük az emberek arcára. És ez a mosoly bizony minden fáradtságot megér!
Már azelőtt is szárnyalhat a kreativitásunk, mielőtt belépünk a konyhába. Karácsonykor jó választásnak bizonyulnak az olyan karakterek, amelyeket az egész család ismer és szeret. Az utóbbi években rendkívül kedveltté vált Olafon, Annán és Elzán, azaz a Jégvarázs sztárjain kívül tervezhetünk persze klasszikus télapót dús marcipánszakállal vagy karácsonyfát színpompás csokidíszekkel. Hasonlóan jó döntés a téli táj vajas krémmel és kókuszreszelék hóval vagy a mézeskalács házikó színes tortadarával, gumimacikkal és sok-sok cukormázzal. Olyan jól fognak kinézni, hogy meg sem akarjuk majd enni! Bármelyik mellett is döntünk, a különböző sablonok és minták – készíthetjük magunk vagy letölthetjük az internetről – nagy segítségünkre lesznek. Így már semmi sem akadályozhatja meg, hogy elkészítsük a lelki szemeink előtt megjelenő cuki rénszarvast vagy hóembert. A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába, például a vágás és a formázás műveleteibe, a sütés pedig nagyszerű szórakozás lehet az egész család számára.
A megfelelő íz kiválasztása a karácsonyi sütés kulcspontja. Mi sem egyszerűbb annál, mint karácsonyi ízeket kreálni, például citrom vagy narancs, illetve fahéj kombinálásával. Ha azon törnénk a fejünket, hogy még milyen fűszerek jöhetnek szóba, a válasz magától értetődő: használhatunk mindent, amit eleve beletennénk a karácsonyi puncsba vagy forralt borba. A fahéj mellett karácsonyi kedvencnek számít a szegfűszeg, a kardamom, az ánizs, a szerecsendió, a gyömbér és a szegfűbors. És ha felnőtteknek sütünk, adhatunk némi alkoholt is a tésztához. A rum, az amaretto és a gyümölcslikőrök különösen jól működnek. A különböző koncentrációk és kivonatok – például olyan aromák, mint a rum és a mandula – szintén jól kiemelik az ünnep ízeit, illetve kiválóan passzolnak a friss hozzávalókhoz, így a narancshéjhoz is.
A megfelelő tortabevonat kiválasztása függ egyrészt a kézügyességünktől, másrészt a kiválasztott tematikától, és persze attól is, hogy mennyi időt tudunk sütésre fordítani. A cukormáz a leggyorsabb lehetőség, főleg akkor, ha klasszikus kinézetű tortát szeretnénk alkotni. A tortánknak nem kell olyan tökéletesnek lennie, mintha sima marcipánnal lenne bevonva, de ha vesszük a fáradtságot, természetesen szépen el is simíthatjuk a cukormázat. Akár fondant, akár cukormáz, akár pedig marcipán mellett döntünk, minden bevonatnak megvan a maga előnye és hátránya.