Kovászos adventi kalács

(0)
5 2 5
Értékelés Köszönjük az értékelést!
    (Nem ízlett)
    (Nem rossz)
    (Átlagos)
    (Nagyon finom)
    (Tökéletes)

Ínycsikalandó ünnepi kalács mandulával

1 darab

Kis gyakorlat szükséges 80 Perc(ek)

Hozzávalók

Hozzávalók

a következő recepthez: Kovászos adventi kalács

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
250 ml tej
100 g cukor
100 g Rama margarin
1 db tojás (M-es)
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
1 csipet
80 g mazsola
2 ek. Dr. Oetker Rum Aroma

Kenéshez:

1 db felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
porcukor

Elkészítés

Elkészítés

1

Előkészítés

A mazsolát a rum aromába áztatjuk és kb. egy óráig állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

2

Elkészítés

Tészta: A lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, vanillincukorral, citromhéjjal egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a kézmeleg tej-zsiradék keveréket és a rumba áztatott mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk (1. ábra).

A kiadagolt tésztákból egyforma hosszúságú rudakat (kb. 30-35 cm-es) formázunk, és hármas fonással összefonjuk (2. ábra). A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tiszta konyharuhával lefedjük és további kb. 15 percig kelesztjük. A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, majd a szeletelt mandulával egyenletesen megszórjuk. A sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A kalácsot sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Egy nagy kalács helyett készíthetünk akár több kisebb kalácsot is.

Hármas fonás helyett elkészíthetjük a kalácsot négyes vagy csomó fonással is, hogy még mutatósabb legyen.

A megsült kalács remekül fagyasztható.

Nyomon követéshez való hozzájárulás

Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Részletesebb információért tekintse át adatvédelmi szabályzatunkat. Ön bármikor meggondolhatja magát.

Szükséges funkciók

A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.

Mindig aktív
Analitika és személyre szabás

Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.

Igen

nem

(Re)marketing / adatmegosztás harmadik felekkel

Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az  Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.

Igen

nem

Figyelmeztetés: az Ön böngészője elavult.

Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: