Sütik használata az Oetker.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az Ön számítógépes eszközein, hogy biztosítsa az oldal jobb működését és hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogy Ön hogyan használja az oldalunkat. Amennyiben folytatja az oldal használatát (kattint, navigál, görget az oldalon) illetve ha eltávolítja ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintse meg adatvédelmi elveinket.

Required cookies
These cookies are necessary so that the basic functions of the website can be used.
Required and performance cookies
The performance cookies also help analyze the use of the website, so that we can continuously measure and improve the quality.
Required, performance, marketing and third party cookies
These marketing & third party cookies also help us on other platforms to display personalized contents of dr. oetker.

Kérdések és válaszok

Minden, amit a kelesztésről és a tárolásról tudni szeretne!

Az alábbi oldalakon minden kelesztéssel és kelt tészta tárolással kapcsolatos kérdésére választ kaphat! Amennyiben további segítségre lenne szüksége, lépjen kapcsolatba a Dr. Oetker Mesterkonyhával a jobb oldalon található üzenetküldő segítségével.

Kérdések és válaszok

Mire figyeljünk, ha Dr. Oetker Expressz Élesztőt használunk?

Ha a tésztához Dr. Oetker Expressz Élesztőt használunk, sütés előtt csupán 15 percig kell a tésztát pihentetnünk, kelesztés nem szükséges!

Mire figyeljünk, ha Dr. Oetker Instant Élesztőt használunk?

Dr. Oetker Instant Élesztővel készülő tésztánál a kelesztés mindig szükséges. Takarjuk le ehhez a tésztát konyharuhával, és helyezzük meleg, huzattól mentes helyre, amíg szemmel láthatóan megnő.

Hogyan kelesszünk sütőben?

A keverőedényt fedjük le egy konyharuhával, és helyezzük a tésztát 50 °C-os sütőbe (alsó/felső sütés) úgy, hogy a sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.

Hogyan kelesszünk mikrohullámú sütőben?

Fedjük le a tésztát egy nedves konyharuhával. Állítsuk a mikrohullámú sütőt 80-90 Wattra, és kb. 8 percig hagyjuk kelni a tésztát. Amennyiben a mikrohullámú sütőnk nem forgótányéros, úgy 4 perc elteltével fordítsuk meg a tésztát.

Hogyan kelesszünk kelesztő edényben?

Tegyük a tésztát egy fedeles kelesztő edénybe, majd állítsuk az edényt kézmeleg vízbe. Addig hagyjuk kelni a tésztát, amíg szemmel láthatóan megnő.

Hogyan kelesszünk szobahőmérsékleten?

A tésztát keleszthetjük szobahőmérsékleten (18-21°C), így egy picivel hosszabb ideig tart, amíg az élesztőgombák kifejtik hatásukat

Mire figyeljünk a hideg hozzávalók használatánál?

Az instant szárazélesztő használatakor a hideg hozzávalók csak akkor használhatók fel közvetlenül a hűtőszekrényből, ha maga a tészta is kb. egy éjszakán át a hűtőszekrényben „kel”. Ilyenkor a keverőedényt fedjük le egy enyhén nedves konyharuhával, vagy kevés olajjal kenjük át a tészta felületét.

Mikor kelt meg a tészta?

A tészta akkor kelt meg, ha felülete egyenletesen megnőtt és selymes tapintású lett. Ha a tészta kicsi maradt, ragad az átgyúrás során, akkor még nem kelt meg. Ha felülete száraz, repedezett, laza, akkor pedig túlkelt.

Mire figyeljünk a csomagolásnál?

A kelt tésztás sütemények frissen a legfinomabbak. Ha a süteményt nem otthon fogyasztjuk el, hanem becsomagoljuk (szállításhoz, ajándékként), mindig hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a nedvesség a süteményből elpárologhasson, és a tészta ropogós maradjon.

Hogyan tároljuk a friss kenyeret?

A kenyér több napig friss marad, ha kihűlve kenyértartóban vagy fóliába csomagolva tároljuk, szobahőmérsékleten

Mire figyeljünk a sütemények és kenyerek lefagyasztásakor?

A megsült kelt tésztás süteményeket vagy kenyereket le is fagyaszthatjuk. Ilyenkor a kihűlt süteményt adagonként csomagoljuk fagyasztózacskóba, és fagyasszuk le. Fogyasztáshoz a süteményt adagonként hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, és az eredeti receptben megadott hőmérsékleten 5-10 perc alatt átsütjük