Az alábbi oldalakon az előkészítéstől a tárolásig minden kérdésére választ kaphat!
Amennyiben további segítségre lenne szüksége, lépjen kapcsolatba a Dr. Oetker Mesterkonyhával.
Mossuk el, majd alaposan öblítsük el a befőttes üvegeket, hogy eltávolítsuk a mosogatószer maradványokat. Tegyük a befőttesüvegek fedőit egy vízzel teli edénybe. Forraljuk őket körülbelül 5 percig, majd öntsük le róluk a vizet. A fedőket szárítás, törölgetés nélkül a lekvárral megtöltött üvegekre csavarjuk. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a fedél csíramentes maradjon.
Mindig szép, érett, hibátlan gyümölcsöt használjunk lekvárok vagy befőttek készítéséhez. A túlérett vagy sérült gyümölcsök nem alkalmasak befőzésre. A saját szüretelésű gyümölcsöket nem feltétlenül kell azonnal befőznünk. Érés idején le is fagyaszthatjuk azokat, és egy későbbi időpontban, akár más gyümölccsel kombinálva készíthetünk belőlük friss dzsemet vagy gyümölcszselét. A lefagyasztott gyümölcsöt felolvasztást és lecsepegtetés után mérjük le és használjuk fel a befőzéshez. A téli hónapokban valódi feltöltődés lehet a befőzés, ráadásul így az év bármely szakában élvezhetjük a friss dzsemek, lekvárok és zselék íz világát.
A zselék elkészítéséhez bármilyen házi készítésű, vagy kereskedelmi forgalomban kapható 100%-os gyümölcslevet használhatunk.
A dzsemeket, lekvárokat és zseléket befőzés után tovább ízesíthetjük egy kis likőr, rum, pálinka vagy vodka hozzáadásával. A kis mennyiségű (legfeljebb 3 evőkanál) alkohol nem befolyásolja a zselésítő anyagok hatékonyságát.
A kreatív befőzési ötletek palettáját friss és szárított fűszerekkel, illetve fűszernövényekkel is gazdagíthatjuk, de aromájuk általában intenzív, ezért óvatosan adagoljuk őket. A fűszernövényeket mindig alaposan mossuk át, mivel ezeket általában főzés után adjuk hozzá a lekvárhoz. Ennek köszönhetően jobban megtartják a színűket és az ízüket is.
A pektin képezi a zselésítő eljárás alapját, és majdnem minden gyümölcs természetes összetevője. Minél éretlenebb a gyümölcs, annál több pektint tartalmaz és annál sűrűbb lesz a belőle készült lekvár vagy dzsem állaga. A gyümölcs érése során egyre több pektint használ fel, melynek eredményeként befőzéskor hígabb állagú lekvárt kapunk. A befőzés során a gyümölcs mellé kell adagolnunk, befőzőcukor vagy dzsemfix formájában. A forralás alatt a pektin feloldódik, majd a főzést követő lehűlés során biztosítja a jellemző lekvár állag elérését. A Dr. Oetker befőzőcukrokban és dzsemfixekben található pektin kizárólag citrusfélékből kerül kinyerésre.
A növényi zsír segít abban, hogy lekvárkészítés során túl sok hab keletkezzen. Ezért teszünk a dzsemfixekhez és a befőzőcukrokhoz kis mennyiségű növényi zsírt is. Mivel a zsírtartalom jóval 1% alatt van, így a kész lekvárban táplálkozási szempontból nincs jelentősége.
A természetes hab, ami főzés során a lekváron, dzsemen keletkezik, körbefogja a levegőt, és ezzel az esetleges mikroorganizmusokat, mely befolyásolja a lekvárunk eltarthatóságát. Ezért mielőtt a kész lekvárt a befőttes üvegekbe töltenénk, távolítsuk el a habot a tetejéről.
Soha ne főzzünk be egyszerre nagyobb mennyiséget (a csomagoláson található utasítás szerint maximum dupla adagot készítsünk). A nagyobb mennyiségnél megnövekszik a főzési idő, elvesznek a vitaminok, és a dzsem színe és állaga is változhat.
A fejjel lefelé állított üvegekben a lekvár lefolyik a fedélig, így kiszorítja az üvegben maradt levegőt. Ugyanakkor a forró lekvár sterilizálja is a fedelet. Teljesen elegendő, ha körülbelül 5 percig fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Ha tovább marad úgy, előfordulhat, hogy a lekvár lehűl és odaragad a tetőre.
A gyümölcsök és zöldségek természetes színező anyagokat tartalmaznak, amelyek viszonylag instabilak, és az idő előrehaladtával változhatnak. A színváltozás mértéke több tényezőtől is függ, mit például a gyümölcs cukortartalma, a tárolási hőmérséklet, a fény vagy az oxigén hatása. Ez a természetes színveszteség azonban nem befolyásolja az ínycsiklandó ízeket.
Tipp: adagonként (1 tasak dzsemfix, illetve befőzőcukor) 5 g citromsavval főzzük meg a lekvárt, vagy dzsemet. A citromsav élénkíti a lekvár színét, így nem barnul meg tárolás során.
Saját készítésű lekvárjainkat mindig tároljuk sötét, hűvös helyen, ezáltal védve őket az esetleges színelváltozásoktól. A felnyitott üvegeket hűtőszekrényben kell tárolni.
A lekvár sűrű, pépes és nem tartalmaz gyümölcsdarabokat. A dzsem egész vagy nagyobb gyümölcsdarabokat is tartalmaz. A zselé pedig a gyümölcspép lecsepegtetése után keletkezett gyümölcsléből készül, áttetsző, vágható állagú.
A befőzőszereket nem csak dzsemek és lekvárok elkészítéséhez, de számos egyéb varázslatos finomság elkészítéséhez is felhasználhatjuk. A nyári grillezéshez gyümölcsökből vagy zöldségekből készített pikáns saját készítésű szószokat, vagy házi ketchupot. Weboldalunkon további ínycsiklandó recepteket találhat: sütnijó!.
A sztívia (stevia) eredetileg Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Intenzív édesítő hatása ott már évszázadok óta ismert. A sztívia leveléből kivont szteviol glikozidok édesítőszerként használhatóak bizonyos élelmiszereknél. Ezek a növényi eredetű szteviol glikozidok a cukornál sokkal erősebb édesítő hatással bírnak, és lényegében nem tartalmaznak kalóriát.
A gyümölcsösen édes lekvárok kalóriája 40%-al csökkenthető a hagyományos 1:1 lekvárokéhoz képest
A Dr. Oetker Befőzőcukor Sztíviával bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcs befőzéséhez használható.
Igen, a házi készítési lekvár ugyanolyan ínycsiklandóan gyümölcsös és édes, mint egy hagyományos 2:1 lekvár.
Az elkészítési folyamat hasonló, mint a klasszikus befőzőcukor esetében. Mossa meg és vágja fel a gyümölcsöket, keverje hozzá a cukrot, majd főzze 3 percig. A kész lekvárt öntse üvegekbe, és már kész is!
Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Az Ön hozzájárulása kifejezetten magában foglalja az Egyesült Államokba történő esetleges adattovábbítást is a GDPR 49. cikke értelmében. Kérjük, olvassa el adatvédelmi irányelveinket a részletes információkért. Az Egyesült Államokban működő technológiai szolgáltatóknak és partnereknek történő adatátvitelről további információkat szintén ezen a linken talál. Bármikor meggondolhatja magát.
A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.
Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.
Ehhez olyan technológiai szolgáltatókat is igénybe veszünk, akik az Ön adatait az Egyesült Államokban dolgozhatják fel. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.
Ehhez olyan partnerekkel is együttműködünk, akik feldolgozhatják az Ön adatait az Egyesült Államokban. Ebben az esetben fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai jelentős mértékben és előzetes értesítés nélkül hozzáférhetnek az Ön adataihoz, és előfordulhat, hogy Ön nem tud hatékony jogi lépéseket tenni ez ellen az Egyesült Államokban.
Igen
nem
Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: