a következő recepthez: Hajtogatott élesztős tészta alaprecept
500 g | liszt |
50 g | margarin |
50 g | porcukor |
5 g | só |
1 tasak | Dr. Oetker Instant Élesztő |
2 db | tojássárgája |
250 - 300 ml | tej |
250 g | margarin (külön a hajtogatáshoz) |
1 tasak | Dr. Oetker Vanillincukor |
citrom reszelt héja |
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. Szobahőmérsékletű tejet használjunk.
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy üstbe, hozzáadjuk a margarint (500 g), a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. Ha úgy érezzük a kézmelegnél forróbb lett a massza, megvárjuk, míg visszahűl egy kicsit, és úgy öntjük a lisztkráter közepébe. Ezután megkezdjük a tészta összegyúrását. Addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta. Majd pihentetjük a tésztát úgy, hogy bucit formálunk, a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A 250 g margarint egy kevés liszttel összegyúrjuk, lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk belőle. A tésztának 4 fület nyújtunk (lóhere alakúra nyújtjuk), a közepébe helyezzük a margarint, majd a füleket ahogy behajtjuk, a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk azt.
Fontos, hogy a felületünk legyen mindig lisztes, mert ha odaragad, kiszakadhat a tészta. Egy téglalapot kell nyújtani, majd kétszer duplán hajtogatjuk. A dupla hajtogatás az, amikor a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk, és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer, és újra pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát a kívánt méretűre, a süteménytől függően daraboljuk, töltjük. Tepsire vagy sütőlemezre tesszük a süteményeket, megkenjük tojással, és egy kicsit pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással, és megsütjük azokat.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C
Légkeveréses: kb. 160 °C
recipe.preparation.gas kb. 160 °C
Sütési beállítás: Középre
sütés: kb. 25 - 35 Perc(ek)
Örömünkre szolgálna, ha hozzájárulna ahhoz, hogy mi és partnereink sütiket és hasonló technológiákat használjunk a weboldalunk Ön általi használatának megismeréséhez. Ezáltal jobban megértjük felhasználói viselkedését és ennek megfelelően módosíthatjuk weboldalunkat. Ezenfelül mi és partnereink szeretnénk ezeket az adatokat az adott felületeinken személyre szabott ajánlatok küldése céljára felhasználni. Ha Ön ehhez hozzájárul, kérjük, hogy kattintson az „Elfogadom” gombra. Részletesebb információért tekintse át adatvédelmi szabályzatunkat. Ön bármikor meggondolhatja magát.
A sütik és hasonló technológiák használata szükséges a weboldalunk alapvető funkcióinak biztosításához. Ebbe beletartozik például ezen beállítások mentése is. Ez feltétlenül szükséges, ezért nem kapcsolható ki.
Szeretnénk több információt szerezni a weboldalunk Ön általi használatáról, hogy azt az Ön és más felhasználó részére optimalizálhassuk. E célból olyan sütiket és hasonló technológiákat használunk, amelyek feltárják a felhasználói viselkedést, és így segítenek minket a látogatóinknak szóló ajánlatok fejlesztésében.
Igen
nem
Ahhoz, hogy biztosíthassuk a marketingkampányainknak az Ön személyes igényeihez való igazítását, adatot gyűjtünk arról, hogy milyen módon jut a weboldalunkra és hogy hogyan fogadja a hirdetéseket. Ezáltal nemcsak hirdetéseinket, de tartalmainkat is optimalizálhatjuk az Ön számára. A marketingpartnereink ezeket az adatokat saját célra is felhasználhatják, például hogy személyre szabják az Ön fiókját, illetve profilját a felületeiken.
Igen
nem
Az Ön által használt böngésző elavult, ami hibákat eredményezhet weboldalunk használata közben. A fogyasztói élmény és a hibamentes használat érdekében, kérjük töltse le az alábbi böngészők valamelyikét: