Flag

Áfonyás tekercs

kb. 16 szelet
Közepes
120 Perc
Varázslat ínycsiklandó kelt tésztából áfonyával
Hozzávalók
Elkészítés
Recipe Tips
A sütemény különösen finom, ha egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.
Picture -
Picture -
ÉRTÉKELD A RECEPTET
Hogy sikerült a recept?

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó receptek

Kövess minket!
Kövesd a Dr. Oetkert a közösségi médiában!
Picture - Hero image

Hozzávalók

A kelt tésztához
175 mltej
25 gmargarin
400 gbúzaliszt
1 tasakDr. Oetker Instant Élesztő
40 gporcukor
0,5 csapott tk.
1 tk.kardamom (őrölt)
1 dbtojás (közepes méretű)
A töltelékhez
250 gfekete áfonya
50 gporcukor
1 csapott tk.őrölt fahéj
25 gmargarin
Ezenkívül
kb. 2 ek.tej
kb. 2 ek.porcukor

Termékek megtekintése

Picture - Dr. Oetker Instant Élesztő
1

Előkészítés

A tepsit (40 x 30 cm) sütőpapírral béleljük.

2

Elkészítés

A tésztához tejet felmelegítjük, és a margarint felolvasztjuk benne. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tejes keverékkel együtt, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan megnő (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük. A töltelékhez áfonyát megmossuk, és egy szűrőn lecsöpögtetjük. A cukrot és a fahéjat összekeverjük. A vajat egy főzőedényben felolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 40 x 30 cm-es lappá nyújtjuk. A megolvasztott vajjal meglocsoljuk, majd fahéjas cukorral hintjük. Az áfonyát egyenletesen elosztjuk rajta, úgy, hogy a hosszabbik oldalon 5 cm szélességben szabadon hagyjuk. A tésztát a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük, és varrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A tekercs végeit összenyomjuk, és tejjel megkenjük. A tésztát meleg helyen újra megpihentetjük (kb. 20 percig), majd egy éles kés segítségével 3 cm mélyen bevágjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütőlap helyzete: Középre

sütés: kb. 25 perc

Hőmérséklet alsó/felső sütéssel: kb. 180 °C

Hőmérséklet légkeveréses sütéssel: kb. 160 °C


Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral hintjük.

  • A sütemény különösen finom, ha egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.